12.06.2020

Vesiviljely – aloittajan kokemus

Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa vesiviljelyä. Olin kuullut siitä paljon kehuja, mutta ajattelin sen olevan todella vaikeaa ja omille taidoilleni liian haastavaa.

Asia kuitenkin kiinnosti ja päätin kokeilla sitä. Ajattelin, että jos epäonnistun, niin ei haittaa. Aina voi kokeilla uudelleen.

Otin käyttöön Nutriculturen Flo-Gro 500 on vesiviljelyjärjestelmän, johon mahtuu 1-4 kasvia. Lukiessani sen tuotekuvausta pohdin mielessäni, että en ymmärrä asiasta yhtään mitään. Kaikki vedenkierto ja -hapetus, ravinneliuoksen kulkeutuminen kastelurankaasta tippukasteluna kasvualustaan ja siitä takaisin ravinnesäiliöön, kuulosti todella monimutkaiselta. Saati sitten, että miten ihmeessä osaan tehdä oikeanlaisen ravinneliuoksen.

Päädyin siihen, etten mieti kauhean tarkkaan, mitä kaikkea kasville ja ravinneliuoksille sun muille tapahtuu. Teen vain ohjeiden mukaan ja katson, mikä on lopputulos.

Vesiviljelyjärjestelmän käyttöönotto oli paljon yksinkertaisempaa, mitä oletin. Ohjeet olivat hyvät, eikä loppujen lopuksi ollut montaa osaa, mitkä piti toisiinsa yhdistää. Kun järjestelmä oli valmiina, täytin kasvulaatikon BioBizz Coco Mix- kookoskuidulla ja täytin vesisäiliön vedellä, johon lisäsin ohjeiden mukaan Bio Nova Hydro-Supermixiä ja Bio Nova Zymiä. Sitten mittasin veden pH:n tippatesterillä ja sen mukaan annostelin pH:n alentajaa, jotta sain pH:n laskemaan 6 – 6,5:seen.

Vesiarvojen ymmärtäminen ei myöskään ollut, eikä ole, vahvuuteni, mutta siinnäkin totesin, ettei minun tarvitse ymmärtää, kunhan teen ohjeiden mukaan.

Kokeilin vesiviljelyä Patio Red-paprikalla, jota olen kasvattanut muutamana aiempanakin vuotena. Pieni, kompakti kasvi, joka on kaikin tavoin mielestäni ollut helppo ja hyvä paprika. Istutin myös pepinon, mutta se ei lähtenyt kunnolla kasvuun. Paremmin tosin sekin kasvoi, kuin multaviljelyssä olevat vertailutoverit.

Seurasin kasvun etenemistä ja vertasin sitä kokoajan aiempiin kokemuksiini sekä multaviljelyssä oleviin tämän vuoden tovereihinsa. Ja myönnän yllättyneeni suunnattomasti. Olin toki kuullut kehuja vesiviljelystä, mutta silti kasvutahti hämmästytti minua paljon.

Kasvi kasvoi sellaisiin mittasuhteisiin, etten ollut aiemmin nähnyt Patio Red-paprikan kasvavan niin suureksi, se kukki valtavasti ja nyt siinnä on todella paljon raakileita. Olen aiemmin ollut oikein tyytyväinen, jos olen saanut siitä 6 paprikaa per kasvi. Silloin olen mielestäni onnistunut oikein loistavasti.

Hoito oli todella helppoa. Ajastamisen avulla kastelusta ei tarvinnut huolehtia kuin sen verran, että lisäsin vettä ja ravinteita ohjeiden mukaan. Ravinnepaketin mukana oli selkeät ohjeet, kuinka paljon mitäkin ravinnetta laitetaan missäkin kasvuvaiheessa. Ja vaikka en niistä ymmärtänyt juuri mitään, niin hyvin pärjäsin.

Suurin haaste loppujen lopuksi oli kirvat, jotka saapuivat soilikkien mukana. Niiden vuoksi vein taimen jo ulos ja kun saan kirvaongelman hoidettua, vien taimen kasvihuoneeseen.

Mutta ihan kokonaisuudessaan olen äärimmäisen tyytyväinen kokeiluun ja onnistumiseen. Vesiviljely on laji, jossa voi hifistellä ja mitä enemmän ymmärtää vesiarvoista sun muista, niin varmasti saa vieläkin parempia tuloksia. Mutta tälläinen tavallinenkin kotipuutarhuri, joka ei ymmärrä niistä mitään, eikä myöskään ole niin innokas asioihin paneutumaan, pärjää loistavasti. Eli suosittelen rohkeasti kokeilemaan!

Pääset lukemaan aiemmat postaukseni aiheesta seuraavien linkkien kautta:

Vesiviljely – kirjoitettu heti, kun vesiviljelyjärjestelmä on otettu käyttöön

Taimien kuulumisia – kaksi viikkoa istutuksesta

Kaksi kuukautta vesiviljelyä

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme