05.04.2020

Kaksi kuukautta vesiviljelyä

Nyt on mennyt tasan kaksi kuukautta siitä, kun aloitin vesiviljelykokeilun sirkkalehtisen Patio Red-paprikan taimelle. Tulokset ovat yllättäneet itseni ihan täysin ja ihan todella hämmästellen olen seurannut sen kasvua. Meillä vesiviljelyjärjestelmä on melko hämärässä nurkassa, joten kasvi saa valoa noin puolet päivästä led-valon avulla. Valoa saa olla nostamassa vähän väliä, kun kasvi saavuttaa sen.

Jonkin verran lehdissä esiintyy ödeemaa, mutta muutoin kasvi näyttää voivan erittäin hyvin.

Vaikea uskoa, että yläpuolisen ja alapuolisen kuvien välillä on vain kaksi kuukautta.

Paprika on jo alkanut kukkimaankin ja nuppuja on valtavat määrät kehittymässä. Olen kahtena aiempanakin vuonna kasvattanut Patio Red-lajiketta, eikä se ole koskaan kasvanut näin hyvin tai tehnyt noin paljon nuppuja. Mielenkiinnolla jään odottamaan, että millaisen sadon saamme siitä.

Viime kerralla kerroin, että multaviljelyssä olevat paprikan taimet ovat kasvaneet tänä vuonna todella huonosti ja havainneeni, että niiden juuristo on surkeassa kunnossa. Aloitin tuolloin BioBizz ravinteiden käytön. Ensimmäisillä annoin vain Root-Juicea ja seuraavilla kerroilla lisäsin mukaan Bio-Heaven ja Bio-Grow lannotteita. Tällä viikolla paprikoiden kasvu on selvästi kiihtynyt ja kurkatessani juuria, näyttivät ne jo oikein hyvältä.

Alempi kuva on otettu kaksi viikkoa sitten. Tuolloin taimet olivat 2 kuukautisia, eli niiden kasvu on ollut todella huonoa aiemmin. Nyt tilanne näyttää onneksi jo paljon paremmalta ja taimilla on tällä viikolla selvästi alkanut kasvuspurtti.

Tästä lähin aion aina hemmotella taimiani heti alusta alkaen BioBizzillä.

Yläpuolella olevasta kuvasta näkyy myös, että tomaatit ovat lähteneet loistavaan kasvuun. Tänä vuonna kylvin ne selvästi myöhempään kuin yleensä, mutta verratessani taimia viime vuoteen, huomasin niiden olevan paprikoista poiketen paljon suurempia tänä vuonna. Eron uskon selittyvän juuri lannoitevalinnalla. Viime vuonna tomaatit eivät saaneet  BioBizziä, mutta tänä vuonna ovat saaneet. Lisäksi taimet on istutettu BioBizz Light-Mixiin, joka on erinomainen kasvualusta.

Maitotölkkeihin laitoin pohjalle BioBizz All-Mixia ja pinnalle Light-Mixia. Ajatuksena oli, että pienille taimille All-Mix on liian vahva kasvualusta, mutta kasvun edetessä vahvempi multa on ehdottomasti eduksi. Maitotölkeissä olevat taimet ovatkin kasvaneet todella paljon viimeisen viikon aikana.

BioBizz-tuotteisiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä.

Kannattaa myös hyödyntää alennuskoodi, jolla saat tilauksestasi alennusta huhtikuun loppuun saakka: BONARI10.

Olin vähän jopa huolissani katsellessani tomaattien kasvua, että kuinka suureksi ne ehtivätkään ennen kasvihuoneeseen pääsyä. Samalla kuitenkin tajusin, että jos pääsen istutushommiin samaan aikaan kuin kahtena edellisenä vuonna, niin noin kuukauden kuluttua pääsen jo aloittamaan kasvihuone-istutukset. Päiväkyläilemään taimet pääsenevät jo paria viikkoa aiemmin, joten eiköhän tässä hyvin pärjäillä.

Kevät keikkuen tulevi-sanonta on tänä vuonna pitänyt erityisen hyvin paikkansa. Tällä viikolla on satanut vähän väliä lunta ja pakkaset ovat olleet sen verran kovia, että suurin osa krookuksista on kuollut ennenkuin ehtivät edes kukintaa aloittamaan. Harmillista sinällään, mutta kevät etenee tästäkin huolimatta ja auringon lämpö tekee ihan todella hyvää sekä luonnolle, että omalle mielelle.

Mukavaa pääsiäisen aikaa!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme