09.02.2020

Vesiviljely

Vesiviljely on kiehtonut minua pitkään ja nyt pääsen kokeilemaan sitä. Jostain syystä se on kuulostanut minusta todella hankalalta, mutta yllättävän helppoa sen aloittaminen olikin.

Minulla on Nutriculture Flo-Gro 500-vesiviljelyjärjestelmä. Vedenkierto ja hapetus tapahtuu vesipumpulla ja kastelurenkaalla. Näiden asentaminen oli helppoa ja nopeaa. Kasvualustana käytin Coco-Mix kookoskuitua, joka soveltuu vesiviljelyyn erinomaisesti. Se on ilmavaa ja sen pH-on optimaalinen.

Itse koin vesiviljelyssä haasteellisimmaksi vesiarvojen ymmärtämisen. Se kuulosti ja kuulostaa edelleen vähän hankalalta, joten aloitin hyvin yksinkertaisella tavalla ja toivon, etten mene ihan pieleen.  Sain vinkin laittaa ravinteita aluksi ohjeistuksia vähemmän, joten erityisesti niiden kanssa olin varovainen.

Aluksi laitoin veden joukkoon Bio Nova Hydro-Supermixiä ja Bio Nova Zymiä. Sitten mittasin veden pH:n tippatesterillä ja sen mukaan annostelin pH:n alentajaa, jotta sain pH:n laskemaan 6 – 6,5:seen.

Loppujen lopuksi hirveästi ei tarvitsekkaan ymmärtää, sillä ravinteista löytyy yksinkertaisia vaihtoehtoja ja paketin mukana on hyvät ohjeet, mutta jos haluaa, niin on mahdollisuus hifistellä vaikka kuinka paljon. Itse suosin yksinkertaisuutta.

Vesiviljelyyn pääsi Patio Red-paprika ja pepino. Hassun pienen näköisiä ne ovat tuolla suuressa astiassa, mutta mielenkiinnolla seuraan, miten ne lähtevät kasvamaan. Samaan aikaan kylvettyjä taimia löytyy myös ”tavallisesta” multaviljelystä, joten pääsen vertaamaan niiden kasvunopeutta.

Taimilla on led-valaisin, joka ei kuumene. Se on kiinnitetty yläpuolella olevan keittiöpuutarhan hyllyyn ja taimien kasvun edetessä korkeutta pääsee hyvin säätämään vaijereista.

Vedenkierto on ajastettu siten, että päiväsaikaan vesi kiertää vartin verran parin tunnin välein.

Tämä on itselleni aivan uusi asia ja toivotaan, että kaikki sujuu ongelmitta. Ainakin alku vaikuttaa selkeästi helpommalta, mitä kuvittelin. Katsotaan parin viikon kuluttua, miten taimilla menee.

Mukavaa helmikuuta Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme