28.06.2020

Huh, hellettä!

Helteestä on nyt saatu nauttia oikein urakalla. Perennat alkavat ainakin meidän pihassa jo vähän kärsimään paahteesta ja kuivuudesta, mutta hyötypuutarha nauttii. Se tosin onkin meillä selkeästi paremmassa asemassa, sillä se saa kastelua.

Päätin toissakesänä, että lopetan perennojen kastelun kokonaan. Totesin, etten raaski käyttää juomakelpoista vettä suuren tontin kukkien kasteluun, joten nyt vain vahvimman kukat pärjäävät meidän tontilla.

Hyötypuutarhaa sen sijaan hellin. Kasvihuoneissa kastelupalvelu pelaa päivittäin ja lavakauluskasvimaalla parisen kertaa viikossa.

Tomaatteja näytttää tulevan reilusti, ellei mitään ihmeellistä tapahdu ennen kypsymistä. Raakileita on valtavasti ja ensimmäiset kypsät tomaatit on jo päästy maistelemaan. Tomaattihullulle tämä on erittäin onnellista aikaa.

Tänä vuonna maissit ovat kasvaneet mukavasti. Viime vuonna minulla oli vähän suuruudenhullu ajatus minikokoisesta maissipellosta, mutta maissin siemenistä ei itänyt kuin ihan muutama. Toivotaan, että tämän vuotiset maissit ehtivät hyvin satoon saakka.

Maissit toimivat myös herneiden tukena. Kylvin herneet maissien juurelle ja nyt herneet saavat kiivetä pitkin maissin varsia.

Yrttimaan kaunotar on tämä ihastuttava salvia. Sen kukinta on minusta todella kaunis! Yrtit ovat tänä vuonna kasvaneetkin todella hyvin. Ne selkeästi nauttivat tästä lämmöstä.

Yksi tulevan syksyn suurimmista odotuksen kohteista on omenat. Tämä on neljäs kesämme tässä kodissa ja puutarhassa, ja aina omenoiden kanssa on ollut joku ongelma. Ensimmäisenä ja kolmantena kesänä kukinta oli huonoa, eikä raakileita tullut juuri ollenkaan. Toisena kesänä raakileita oli aivan valtavasti, mutta lähes kaikkiin oli iskenyt pihlajanmarjakoi, eli sato oli käyttökelvotonta.

Toivottavasti tänä vuonna on onnistunut omenavuosi ja pääsemme nauttimaan oman pihan omenoista monin tavoin.

Nautitaan lämmöstä ja upeasta kesästä. Ja toivotaan, että saataisiin myös sadetta aina välillä, sillä luonto sitä kipeästi jo kaipaa.

Mukavaa piakkoin alkavaa heinäkuuta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme