25.08.2019

Syyslannoituksen aika

Syksyn lähestyminen alkaa jo näkymään puutarhassa ja nyt viimeistään on aika huolehtia syyslannoituksesta. Syyslannoitus tehdään ennenkuin kasvien lehdet kellastuvat.  Lehtien kellastuminen kertoo siitä, että kasvi on alkanut siirtymään lepokauteen ja silloin syyslannoitus on jo myöhäistä.

Marjapensaat ja hedelmäpuut kannattaa syyslannoittaa heti sadonkorjuun jälkeen ja perennapenkit heinä-elokuussa. Eli nyt viimeistään kannattaa lannoitus tehdä, jotta siitä on hyötyä kasveille.

Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen ja parantaa niiden talven kestävyyttä sekä seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syksyllä usein on jo niin kosteaa ja sateista, että ravinteet liukenevat hyvin maahan, josta kasvien juuret ne pääsevät hyödyntämään. Jos syksy on kuiva, niin silloin kastelusta kannattaa huolehtia myös syyslannoituksen aikana tai käyttää nestemäistä syyslannoitetta. Maahan imeytymätön, kuiva lannoite ei ikävä kyllä kasveja hyödytä.

Tänä vuonna teen syyslannoituksen Nekon Luonnonkalilla, jota olen käyttänyt koko kesän ajan myös kasvihuonelannoitteena. Olen todennut sen olevan erinomainen tuote, jossa on hinta ja laatu enemmän kuin kohdillaan. Monipuolinen ja tehokas. Satoa tulee hyvin ja lannoitteen käyttö on super helppoa ja vaivatonta. Se sopii myös hyvin syyslannoitukseen.

Vaikka syysleimut aloittavat kukintansa jo heinäkuussa, niin silti joka vuosi niiden kukinnan alkaminen tuo syksyn mieleen. Syysleimujen kukinnan alkaminen onkin itselleni aina sekä haikeaa että ihanaa aikaa. Syksy kaikessa kauneudessaan kertoo auttamatta siitä, että puutarhakausi alkaa olemaan loppusuoralla. Toisaalta vielä on reilusti aikaa ennen syksyä, saati talvea, joten paljon on vielä puutarhatöitä tehtävänä ennen kuin puutarhakauden loppua kannattaa surra.

Ja mikä parasta, satokausi on nyt parhaimmillaan. Upeaa, kun puutarhasta saa hakea marjoja, hedelmiä ja vihanneksia joka ikinen päivä.

Hyötypuutarhurille elo-syyskuu onkin koko vuoden parasta aikaa. Nautitaan siitä!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme