07.09.2019

Satokausi parhaimmillaan

Ihanan kiireistä aikaa tämä syyskuu. Satoa riittää ja sen käyttäminen ruuan laitossa ja säilöminen talven varalle on todella palkitsevaa. Meillä syödään tällä hetkellä paljon oma kasvattamaa ruokaa ja joka vuosi se on sykähdyttävän onnellista. Vaikka puutarhakausi toi haasteita, niin silti satoa riittää yllin kyllin.

Tomaattisatoa vähensi erilaiset tuholaisongelmat ja home, mutta ei ole jäänyt kuitenkaan tunnetta, että sato olisi jäänyt liian pieneksi. Tuoreeltaan on saatu tomaatteja syödä valtavat määrät ja pakkaseen on mennyt keittoa kymmisen litraa. Ja vähintään puolet sadosta on vielä odottamassa kypsymistä ja jatkojalostusta.

Kurkkuja tulee enemmän, mitä pystymme itse käyttämään ja niitä onkin jaettu reilusti eteenpäin. Ehkäpä 15 taimea oli pikkuisen liioiteltua. En vain millään osannut valita, mitä lajikkeita kasvattaisin, niin määrä nousi vähän liialliseksi. Iznik F1 on ollut meidän suosikki tänä vuonna. Pieniä, erittäin maukkaita kurkkuja, joissa ei ole piikkejä ollenkaan.

Meillä innokkain kurkun syöjä on 4-vuotias ja piikittömyys on tärkeää, kun hän itse kurkkuja hakee kasvihuoneesta.

Voisin syödä kesäkurpitsaa nykyään lähes loputtomasti. Vielä kolme vuotta sitten en syönyt sitä ollenkaan, mutta nykyään rakastan sitä. Tuoreeltaan, grillattuna, paistettuna ja keittoina. Aivan upea vihannes. Niin helppo kasvattaa ja kuitenkin super monipuolinen ja hyvä ruuanlaitossa.

Omenasato jäi tänä vuonna pienehköksi, joten niistä en tee hilloja tai mehuja, kuten yleensä. Herkutellaan tänä vuonna omenat tuoreeltaan. Viiniköynnökset pitivät pari vuotta taukoa paikan vaihdon jälkeen, mutta tänä vuonna olemme niistäkin satoa saaneet. Rypäleet jäivät todella pieniksi, koska oli niin kuivaa, eikä niitä ei kasteltu, mutta silti ne ovat maukkaita.

Päärynät ja kriikunat ovat nyt parhaimmillaan, mutta luumusato alkaa olla syötynä. Puissa vielä niitäkin vähän riittää, mutta menevät nyt vauhdilla huonoksi, joten kiireesti olisi nekin saatava syötyä. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden satoa en tänä vuonna säilö. Marjat on jo syöty ja hedelmäpuiden satoa popsitaan parhaillaan.

Vain osa kesäkurpitsoista ja tomaateista päätyy säilöttäväksi, mutta kaikki muut puutarhan antimet syödään nyt tuoreeltaan.

Iloista sadonkorjuun aikaa Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme