24.06.2024

Satotoiveita

Kiertelin puutarhaa ja katselin, mitä kaikkea satoa syksyllä on luvassa. Tämä vuosi näyttäisi melko satoisalta monivuotisten hyötykasvien osalta.

Viinirypäleitä meillä kasvaa muutamassa paikassa avomaalla ja sato syödään aina tuoreeltaan.

Karviaisia näyttää tulevan jälleen runsaasti. Marjapensaamme ovat ikivanhoja, mutta aina vain ne jaksavat satoa tuottaa, vaikka niiden hoito onkin jäänyt kokonaan kanoille. Kanat kuopivat niiden ympäriltä rikkaruohot ja ilmeisesti myös lannoittavat puskat tehokkaasti. Melko näppärää…

Omenapuissa on valtavasti raakileita. Ikävän monena vuonna sadon laatu on ollut niin huonoa, että olemme vieneet omenoita kompostiin valtavia määriä. Toivon mukaan tänä vuonna ei kävisi niin.

Joskus olemme miettineet puiden kaatoa, mutta emme raaski. Vanhat omenapuut sopivat niin hyvin meidän vanhaan puutarhaamme ja kukinta-aika on niin upea, että sitä ei uusilla puille korvattaisi pitkiin aikoihin.

Monivuotisten hyötykasvien osalta myös kirsikat ja päärynät näyttäisivät tekevän hyvän sadon. Luumuissakin on jonkun verran raakileita.

Kasvihuoneessa tomaateissa on vasta ensimmäiset raakileet. Useina kesinä olemme tähän aikaan olleet jo sadon kimpussa, mutta eihän tässä niin kiirus ole. Ehtii sitä vähän myöhemminkin nauttimaan sadosta.

Kasvihuoneissa oli kesäkuun alussa niin kuuma, että kukat tippuivat pois, joten sato myöhästyy senkin takia.

Vesimelonit kukkivat hyvin ja olen niitä pölyttänyt käsin. Toivottavasti tänä vuonna saadaan monta vesimelonia.

Tomaattipenkissä kasvaa basilikaa ja oreganoa. Basilikat ostin kaupan heviosastolta, jaoin ruukun ja istutin useampaan ryppääseen. Näin olen tehnyt nyt parina vuonna ja toimii erinomaisesti. Satoa saa nopeasti ja sitä riittää reilusti koko kesän ajan jo yhdestä ruukusta.

Oregano on talvehtinut kasvihuoneessa useamman vuoden ajan. Viime kesänä jaoin isoimman puskan ja istutin taimia useampaan paikkaan. Ja hyvä niin, sillä alkuperäinen taimi kuoli viime talvena. Onneksi uudet istutukset kuitenkin voivat hyvin.

Oregano tuo kasvihuoneeseen ihanaa tuoksua ja pörriäiset näyttävät viihtyvän hyvin niiden kimpussa kukinta-aikaan.

Yhtälailla kuin basilikat kasvatan kaupan valmiista ruukuista, niin samoin teen salaatin kanssa. Ostan salaateista ruukussa kasvavat versiot, käytämme sadon ja istutan ruukun kasvihuoneeseen. Nopeaa ja näppärää.

Munakoisot eivät vielä kuki, mutta nuppuja on jo näkyvissä. Kurkuissakaan ei vielä näy kukkia, mutta sen sijaan paprikat ovat täynnä raakileita ja mukavaan tahtiin niitä alkaa jo kypsymäänkin.

Pikkuhiljaa satoa saa aina enemmän ja enemmän. Mahtavaa aikaa tämä meidän kesä!

Ihanaa kesäkuun loppua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme