08.07.2024

Heinäkuun kukintaa

Puutarhainnostukseni alkoi alunperin rakkaudesta kukkiin ja vasta paljon myöhemmin hurahdin hyötykasvien kasvatukseen.

Sittemmin hyötypuutarha on mennyt kukkien edelle, mutta onhan se aina ihanaa seurata puutarhassa kulkiessa, mitkä perennat ja pensaat milloinkakin kukkivat.

Toukokuu on yleensä kukkeinta aikaa puutarhassamme, kun kevätkukat ja hedelmäpuut kukkivat aikalailla yhtä aikaa.

Aiemmin tein kukkakierroksia joka ikinen päivä, mutta tänä vuonna en ole niitä suoranaisesti tehnyt ollenkaan. Olen ollut niin kiireinen, että asia on unohtunut täysin. Siispä tänä aamuna korjasin tilanteen ja kävin katselemassa, mitä kaikkia kukkia löytyykään.

Suurin osa pensaista on jo kukkinut, mutta vielä muutamissa on kukinnan loppusuora meneillään.

Tämä on kukkiessaan todella upea, mutta sen jälkeen siitä tulee hirveä rumilus, ellei vanhoja kukintoja poista. 5 vuotta sitten leikkasin tämän aivan alas, mutta nopeasti se kasvoi takaisin ja kukki alasleikkauksesta seuraavana vuonna komeasti.

Koin 5 kesää sitten ruusu-innostuksen ja hankin pihaan erilaisia jaloruusuja. Muutamat niistä ovat kuolleet, mutta osa vielä jaksaa ilahduttaa kukinnallaan. Harmi, että sateet rönsistyttävät kukat nopeasti.

Erilaiset kurjenpolvet on myös ihania ja niitäkin löytyy useita meidän puutarhasta. Kurjenpolvissa rakastan niiden helppohoitoisuutta ja erilaista värien kirjoa.

Kärhöt ovat yhtiä kauneimpia kukkia mitä tiedän. Tänä vuonna ne ovat kukkineet todella huonosti, mikä johtunee lannoituksen puutteesta. Erilaisia kärhöjä puutarhastamme löytyy parisenkymmentä.

Tällä hetkellä ainoa kukkiva kärhö on tämä pieni suloinen sininen. Nimeä on enää muista, mutta söpö se on.

Myös liljat ovat aivan ihania. Ikävä kyllä ne ovat myös liljakukkojen mielestä todella ihania ja niitä meillä on riittänyt. Myös myyrät näyttävät rakastavan liljan sipuleita ja toissa keväänä odotti ikävä yllätys lumien sulettua, kun kukkapenkeissä oli tyhjät montut niissä kohdissa, missä oli ollut liljansipuleita.

Tämä on enää yksi harvoista liljoista puutarhassamme varjoliljojen lisäksi.

Puolivillissä puutarhassamme kasvaa myös erilaisia luonnonkukkia ja hyvä niin. Vanhaan maalaismaisemaiseen pihapiiriin ne mielestäni sopivat hyvin ja tuovat vähän niittymäistä tunnelmaa.

Oli aivan ihana hetkeksi pysähtyä kiireiden ääreltä ihan vain katselemaan kukkia. Ilman että olisi ollut aikomustakaan alkaa kitkemään tai tekemään mitään muutakaan.

Suosittelen lämpimästi tällaisia kukkakierroksia omaan pihaan, ellet niitä jo tee.

Ihanaa heinäkuuta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme