10.06.2024

Vinkki tomaatin istutukseen

Tänä vuonna istutin tomaatit hieman eritavalla kuin aiemmin. Usein tomaatin taimet ovat päässeet venähtämään vähän pitkiksi, jonka vuoksi olen niille kaivanut syvät montut ja istuttanut taimet mahdollisimman syvälle. Kuitenkin toiveissa olisi aina, että tomaatit alkaisivat tekemään satoa mahdollisimman alhaalta, jotta korkeustila ei loppuisi kesken kasvukauden aikana.

Tänä vuonna olin lähdössä reissuun ja ylipitkät taimet alkoivat kaatuilemaan, enkä ehtinyt niitä istuttamaan. Laitoin taimet lattialle pituelleen ja kun palasin parin päivän päästä takaisin, taimien latvat olivat kääntyneet kasvuun ylöspäin.

Siitä sain idean istuttaa taimet poikittain maahan.

Kaivoin kasvupeteihin pitkät matalahkot montut, joihin taimet asettelin siten, että toisen taimen juuripaakku jäi toisen taimen latvan kohdalle.

Tukinarut laitoin juuripaakkujen alle, jolloin ne tulivat juuri sopivaan kohtaan toiselle taimelle.

Kastelin taimet hyvin ennen kuin täytin montut ja sen jälkeen vielä uudelleen.

Tapa osoittautui todella näppäräksi, joten näin aion jatkossakin tomaatin taimet istuttaa. Ei tarvitse kaivaa syviä monttuja, vaan riittää, kun monttu on juuripaakun syvyinen.

Tästä näkee hyvin, miten alhaalle ensimmäiset kukat tulevat. Seurailen kasvukauden aikana, että vaikuttaako tämä kuinka paljon siihen, ettei taimilta lopu kasvutila kesken korkeussuunnasta. Voi olla, ettei asialla juurikaan ole merkitystä, mutta palaan tähän syksymmällä.

Meillä on kasvihuoneessa samat mullat olleet jo useamman vuoden. Vuosittain sekoitan multaan kompostia ja alkukaudesta käytän ruohosilppua katteena, joka maatuessaan parantaa kasvualustaa. Tänä vuonna sekoitin kasvualustaan myös biohiiltä, joka auttaa kasvien kasvua ja juuriston kehittymistä, sekä parantaa taudinkestävyyttä.

Biohiileen suosittelen tutustumaan. Erittäin mielenkiintoinen tuote on kyseessä. Biohiileen pääset tutustumaan lisää klikkaamalla tästä.

Paprikasta saamme jo ensimmäiset maistiaiset, kun Ramiro Red alkaa olemaan kypsä. Paprikoissa on niin paljon raakileita, että uskon satotoiveiden täyttyvän. Ajatuksena oli, että saamme laitettua paprikaa myös pakkaseen sen lisäksi, että saamme kesällä syödä niitä reilusti tuoreeltaan.

Toivottavasti ensi kerralla päästään jo ihailemaan munakoisojen kukkia. Ne ovat ihan super kauniita.

Ihanaa kesäkuun jatkoa ja tulevaa juhannusta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme