21.09.2019

Syksyn tuntua puutarhassa

Syksy on nyt ihan todella saapunut kaikessa ihanuudessaan ja kamaluudessaan. Toisaalta kylmenevä keli harmittaa, sillä tietää, että puutarhakausi alkaa olemaan lopuillaan. Toisaalta taas luonnon kauneus muuttaa jälleen muotoaan ja päästään ihailemaan ruskan upeutta.

Hortensiat kärsivät tänä kesänä kuivuudesta, mutta nyt syksyllä ne ovat piristyneet  ja kukinta on komiampaa, mitä oletinkaan. Kuivakat nuput enteilivät olematonta kukintaa, mutta onneksi todellisuus on toinen. Hortensiat loistavat valkoisina ja punaisen eri sävyisinä puutarhassa.

Tiikerinliljat ovat kukkineet todella kauan. Ne aloittivat myöhään ja nyt kun on ollut viileää, niin kukinta tuntuu jatkuvan loputtomiin. Nyt kukat alkavat pikku hiljaa näyttämään kärsineiltä, joten kohta näillekin kaunokaisille on sanottava hyvästit.

Samaa luopumisen tuskaa koen syysleimujen ja kultapallojen osalta.

Syysasterit alkavat vasta nyt kukkimaan kunnolla. Ne ovat siitä ihania, etteivät säikähdä pieniä pakkasiakaan. Joinakin aamuina ne saattavat olla aivan jääkukkasina ja päivän lämmetessä sulavat ja jatkavat, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Syysastereita pitäisi istuttaa ikkunoiden läheisyyteen, jotta niitä voisi ihailla syksyllä silloinkin, kun sataa vettä, eikä viitsi mennä pihalle.

Päärynäsato on nyt syöty, eikä omenoitakaan enää montaa ole jäljellä. On kuitenkin ihana mennä tekemään pihakierrosta, kun nappaa lähtiessään omenan matkaan ja nautiskelee sen makeudesta samalla, kun ihmettelee muuttuvaa pihapiiriä.

Juhannusruusu on itselleni erittäin rakas kasvi. Se on jo lapsuudesta tuttu, kuten monelle muullekin. Kukkiessaan juhannusruusu on todella kaunis, mutta sen lisäksi sen ruskaväritys on silmiä hivelevän upea. Lehdistä löytyy oranssia, keltaista, punaista ja violettia. Melkoista taidetta luonnolta.

Meillä oli jo ensimmäiset pakkasyöt ja nyt on alkanut kasvihuoneiden tyhjennys. Melonit ja kiwanot otin jo sisälle jatkamaan kypsymistä. Samoin kurkkuja syötiin oikein uralla, sillä ne ovat erittäin kylmän arkoja. Tomaateilla ei niin kiire ole, sillä ne kestävät yllättävän hyvin kylmää näin syksyllä.

Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä, jotta on hyvin aikaa tehdä puutarhan syystöitä; itselläni on seuraavana ohjelmassa kasvihuoneiden tyhjennys ja pesu sekä kasvilavojen valmistelu kevättä varten.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme