28.07.2019

Satoa ja sen odotusta

Olen kieli pitkällä jo odotellut sitä, että pääsisin kunnolla kokkailemaan sadosta. Yhtenä päivänä jo riemuitsin, että ihan pian ovat porkkanat kasvaneet niin suuriksi, että niitä kannattaa ottaa käyttöön. Porkkanat kokivat jo kanojen tiimoilta kovia, kun kanalauma innostui möyhimään kasvimaat ylös. Eniten vahinkoa tuli porkkanoille, salaateille ja punajuurille. Nyt ne vähäisetkin porkkanat ovat kokeneet vielä vesimyyrien hyökkäyksen.

Muutama päivä sitten porkkanoilla oli asiat ihan hyvin ja eilen huomasin, että laatikot, joissa porkkanoita kasvoi,  on täysin myllätty ja porkkanat ovat lähes kokonaan mennyttä. Pitkiä onkaloita sielä täällä ja porkkanoiden varret täysin lakastuneet. Muutama porkkana näytti olevan vielä voimissaan, mutta saa nähdä, kuinka kauan. Saati uskaltaako niitä enää edes syödä.

Ei auta kuin lohduttautua sillä, että tuoreita porkkanoita saa kaupastakin, vaikka kieltämättä harmittaa. Jospa ensi vuonna onnistuisi paremmin.

Onneksi kasvimaalla ilon aiheitakin löytyy. Kasvimaalla ilahduttaa kehäkukkien kauneus.  Herneet alkavat olemaan pian syöntikokoisia. Perheen pienimmäinen on niitä jo syönytkin, vaikka herneet ovat vielä onnettoman pieniä. Vaikka minikokoisista herneistä ei vatsa täytykään, niin ovathan ne tosi makeita.

Lisäksi kasvimaalla ilahduttaa härkäpavut, jotka näyttävät tekevän tänä vuonna paremman sadon kuin muutamana aiempana vuotena. Härkäpapupihvit ovat meidän suurta herkkua, joten toivottavasti pian päästään niitäkin tekemään.

Kesäkurpitsat ovat vielä pieniä, mutta ei mene kauaa, kun niillä pääsee herkuttelemaan.

Olemme syöneet paljon raparperi- ja vadelmakiisseliä. Molempia riittää yllin kyllin. Myös herukat ja karviaiset alkavat kypsymään. Ne meillä näyttää menevän parempiin suihin sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Kanat ja lapset viihtyvät tällä hetkellä pitkiä aikoja marjapuskien äärellä ja näyttävät hyvin onnellisilta, joten en malta sanoa, että marjoja pitäisi säästellä säilöttäväksi. Parhaimmillaan niiden vitamiinit nyt ovatkin.

Kasvihuoneissa on kasvu villiintynyt aivan täysin ja sielä pääseekin harrastamaan melkoista jumppaa, kun yrittää kulkea sielä ilman, että katkoo mitään mennessään. Kasvihuoneista olemme saaneet kurkkuja, yrttejä, tomaatteja ja paprikoita. Melonit kasvavat pikku hiljaa ja kiwanotkin ovat alkaneet kukkimaan. Jännityksellä odotan, miten niiden pölytys onnistuu.

Tämän hetken lempiherkkuani ovat tomaatti-paprika-yrttileivät. Niin tuoretta ja niin hyvää!

Olin toivonut, että olisin jo päässyt kunnolla kokkailemaan sadosta, mutta ihan vielä ei ole sen aika. Vielä täytyy hetki malttaa… Ellei sitten vesimyyrät innostu pistämään koko kasvimaata niin mullin mallin, ettei tarvitse sadon käytöstä enää huolehtia…

Mukavaa alkavaa elokuuta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme