02.10.2020

Onnistumisia

Puutarhakausi alkaa olemaan melko loppusuoralla ja uskallan jo vähän alkaa miettimään, mitkä asiat onnistuivat tänä vuonna. Olen niin moneen kertaan kokenut sen, että ihan viimemetreilläkin saattaa tapahtua lähes mitä tahansa, joten siksi odottelen aina sadonkorjuuseen saakka ennenkuin teen yhteenvetoa onnistumisista ja epäonnistumista.

Maissit onnistuivat tänä vuonna melko kivasti. Ainakin verrattuna viime vuoteen. Viime vuonna minulla oli ajatuksissa kasvattaa pieni maissipelto, mutta se tyssäsi siihen, ettei siemenistä itänyt kuin muutama.

Tänä vuonna siementen itävyys oli hyvää ja taimet myös kasvoivat hyvin. Olemme saaneet useammankin maissin syötyä ja ne ovat olleet todella herkullisia.

Maississa ei niinkään ratkaise sadon määrä, vaan ylipäätään niiden onnistuminen.

Kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa vesiviljelyä. Minulla oli ollut käsitys, että se on todella hankalaa. Onneksi päädyin kuitenkin kokeilemaan, sillä huomasin, ettei se vaikeaa ollutkaan.

Valmis hyvä vesiviljelypaketti ja selkeät ohjeet, niin hommahan oli ihan simppeliä. Pieniä hankaluuksiakin toki oli, mutta sehän kuuluu asiaan. Vesiviljelystä tein useammankin postauksen. Pääset lukemaan yhteenvedon kokemuksestani postauksen lopussa olevasta linkistä.

Paprikan taimien kanssa oli suuria ongelmia alkuvuodesta. Ehdin jo huolestumaan, ettei niistä ehdi tulemaan mitään. Onneksi kunnon ravinteista löytyi apu ja taimet lähtivät hurjaan kasvuun.

Loppujen lopuksi paprikasato on ollut oikein hyvä tänä vuonna ja yhä edelleenkin kasvihuoneesta saa hakea tuoreita paprikoita.

Tänä vuonna pienensin tomaatin taimien määrää radikaalisti. Aiemman 80-100 taimen tilalla olikin vain parisenkymmentä taimea. Ja satoa saimme aivan mainiosti tästä huolimatta.

Tein päätelmän, että kun taimia on vähemmän, niin niillä on paremmin tilaa kasvaa ja toisaalta niistä myös jaksaa huolehtia paremmin. Eli myös ensi vuonna taimimäärä on maltillinen.

Vesimelonit onnistuivat tänä vuonna hyvin ja niistä kasvoi hyvänkokoisia möllyköitä. Maussakaan ei ollut minkäänlaista valittamista.

Kuten alussa sanoinkin, teen aina yhteenvedon sekä onnistumista että epäonnistumista. Epäonnistumisetkin ovat hyödyllisiä, sillä niistä aina oppii jotain uutta.

Ensi kerralla siispä yhteenveto kauden epäonnistumista.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme