18.10.2020

Epäonnistumisia

Joka vuosi käyn läpi näin loppusyksystä, mikä puutarhassa onnistui ja mikä ei. Onnistumista on hyvä olla tyytyväinen, mutta epäonnistumisista saa aina uutta oppia.

Kun selvittää, miksi joku asia ei onnistunut, niin sen voi ainakin pyrkiä korjaamaan seuraavana vuonna ja saada upean onnistumisen kokemuksen. Toki on asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa, kuten sää tai lämpötilat, mutta monet asiat ovat korjattavissa.

Tänä vuonna ensimmäinen epäonnistuminen tapahtui paprikan taimien kasvatuksessa. Taimille ei tapahtunut juurikaan mitään ja ehdin jo ajattelemaan, että paprikakausi on tuhoon tuomittu.

Katselin aiempien vuosien postauksia, joissa samanikäiset taimet olivat jo täydessä kukassa ja tänä vuonna taimet olivat vasta sirkkalehtivaiheessa.

Eroina oli taimimulta ja lannoite. Istutin taimet uudelleen ja käytin kasvualustana BioBizz Light-multaa. Samalla aloitin BioBizz ravinteiden käytön. Ensimmäisillä kerroilla annoin vain Root-Juicea ja seuraavilla lisäsin mukaan Bio-Heaven ja Bio-Grow lannotteita. Todella nopeasti taimien juuristo alkoi kehittymään ja sen myötä myös kasvu alkoi kiihtymään.

Ensi vuonna otan jo kylvövaiheessa BioBizz tuotteet käyttöön.

Loppujen lopuksi paprikasadosta tuli erinomainen, eli suurta vahinkoa ei käynyt, mutta tärkeä oppi tuli saatua.

Kokeilin myös päärynämeloneiden kasvatusta siemenestä saakka. Niille ei tapahtunut oikeastaan yhtään mitään. Taimet jurottivat kesäkuuhun saakka pieninä ja surkeina, enkä niitä viitsinyt kasvihuoneeseen edes istuttaa.

Eli päärynämeloneiden osalta kausi oli täysi floppi. Olen joskus aiemmin kasvattanut päärynämeloneita taimista ja silloinkin kasvukausi loppui kesken, eli nämä ehkä tarvitsisivat pikkuisen enemmän aikaa. Jos taimet talvettaisi, niin voisi onnistua paremmin.

Yksi suuri ja tärkeä oppi oli myös se, että uudet sisäkasvit kannattaa ehdottomasti tutkia tarkkaan. Ostin soilikkeja huhtikuussa ja hetken kuluttua ilmestyi kirvaongelma vesiviljelyssä olleeseen paprikaan. Onneksi muut taimet olivat niin erillään näistä kasveista, ettei ongelma päässyt leviämään. Ensi vuonna uudet kasvit saavat hetken aikaa olla kaukana kaikista taimista ja ovat muutenkin tarkkailun alla.

Minulla on persikka- ja aprikoosipuut, jotka talvehtivat kellarissa. Ne ovat nyt useampana vuotena kukkineet hyvin ja olen saanut kukat myös pölytettyä, jolloin hedelmät ovat lähteneet kasvamaan. Mutta ikävä kyllä hedelmänalut tippuvat. Olettaisin ongelman johtuvan huonosta kasvualustasta ja sen liiallisesta kuivumisesta.

Ensi vuonna istutan puut suurempiin ruukkuihin ja parempaan kasvualustaan. Katsotaan sitten, miten niiden kanssa käy.

Tänäkään vuonna kaikki ei siis onnistunut, mutta minusta se on tämän harrastuksen suola. Jos kaikki onnistuisi täysin, niin tuskin onnistumisista saisi niin paljon iloa.

Onneksi aina tulee seuraava kasvukausi, jolloin voi yrittää uudelleen!

Lue myös onnistumisistani:

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme