22.08.2022

Mitä kuuluu puutarhaan?

Kelien puolesta ei uskoisi, että eletään loppukesää, kun on niin lämmintä. En tosin valita ollenkaan! Olisikin aivan ihanaa jos lämpö jatkuisi pitkään ja saataisi kesälle kunnon jatkoaika.

Kaikki kasvit eivät tosin tätä kuivuutta ja hellettä arvosta. Perennapenkit ovat selkeästi kärsineet ja lisäksi osa hortensioista kuivuu pahasti. Olen kuitenkin päättänyt, etten kastele koristekasveja, joten ne saavat pärjätä kelien armoilla.

Viinirypäleet alkavat saamaan väriä, mutta hetki vielä pitää odottaa niiden kypsymistä. Toisaalta ihan hyväkin, etteivät ne vielä ole kypsiä, sillä nyt naposteltavaa riittää karviaisissa, mustaherukoissa, omenoissa ja kirsikoissa.

Eilen teimme omenoista mehua. Itse en ole mehujen ystävä, mutta muut perheenjäsenet juovat sitä mielellään. Sen verran mehua maistoin, että ihan hyvää siitä tuli ja etenkin lapsille se näyttää kelpaavan vallan mainiosti.

Omenasato meillä on kaiken kaikkiaan tosi huonolaatuista, kuten joka vuosi. Todella paljon muumioituneita omenoita ja lisäksi omenat ovat hyvin matoisia. Tänä vuonna omenoita on tullut niin valtavasti, että suorastaan kauhistuttaa se määrä, joka joudutaan raahaamaan kompostiin. Harkinnassa onkin, että hävitetäänkö vanhat omenapuut vai harvennetaanko niitä erittäin rankalla kädellä. Omenapuut ovat yhtiä lemppareitani kukkiessaan ja hyvälaatuiset omenat ovat ihania herkkuja, mutta tällaisenaan niistä on lähinnä vain riesaa. Ihan omaa mokaa on toki se, että puut on päästetty kasvamaan näin hurjan tiheiksi.

Päärynät jäävät tänä vuonna todella pieniksi. Kauhean isoja meidän päärynät eivät muutenkaan ole, mutta tänä kesänä kokoero aiempiin on huomattava.

Koska perheessä on useampi henkilö, niin mieluummin monta pientä päärynää kuin muutama iso. Loppujen lopuksihan sillä ei ole merkitystä, mutta etenkin lapsista on mukavampi saada ihan omat päärynät mutusteltavaksi kuin saada lohkoja jaetusta päärynästä.

Olen nauttinut tästä lämpimästä loppukesästä todella paljon ja toivon, että tämä jatkuisi pitkään tällaisena. Ei ole vielä ollenkaan tunnetta siitä, että syksy lähestyisi, mutta siitä huolimatta muistutuksena: Syyslannoituksen oikea aika on nyt!

Ihanaa elokuun loppua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme