08.08.2022

Kärhöjen aikaa

Rakastuin kärhöihin kymmenisen vuotta sitten. Niiden kukat lumosivat minut aivan täysin ja haalin erilaisia kärhöjä kaikkialta, missä kävin. Olemme muuttaneet tuona aikana useampaan kertaan ja usein kärhöt ovat jääneet edellisen kodin puutarhaan.

Nyt olemme asuneet nykyisessä kodissamme reilu 5 vuotta ja on ihanaa seurata, miten kärhöt kasvavat vuosi vuodelta suuremmiksi ja kuinka joka kesä yhä useampi kärhö ylipäätään kukkii.

Ja nyt eletään kärhöhullun kulta-aikaa! Pihassa kukkii todella monta upeaa kärhöä. Istuttaessani muistin lajikkeiden nimet, mutta nyt ne ovat jo unohtuneet. Kukkien kauneutta ihaillessa sillä ei kuitenkaan oikeastaan ole väliä.

Kärhöissä minusta parasta on se, miten paljon erilaisia niitä onkaan. Värivalikoima on todella laaja ja kukkien erilaisuus kaiken kaikkiaan on houkutteleva. Lisäksi kärhöt ovat super helppohoitoisia ja sopivat kaikenkokoisiin puutarhoihin, sillä niitä voi istuttaa myös ruukkuihin.

Jos et vielä ole tutustunut kärhöihin, niin suosittelen tutustumaan. Syksylläkin voi hyvin vielä istuttaa uusia kärhöjä. Olen usein hankkinut uusia kärhöjä syksyn viimeisistä alennusmyynneistä ja vienyt ne kellariin odottelemaan kevättä. Tai jos maa on vielä ollut sulaa, niin istuttanut ne ruukkuineen päivineen isoon kuoppaan ja keväällä etsinyt niille oikeat istutuspaikat. Tuntuvat kestävän lähes mitä tahansa!

Joskus on käynyt niin, että istutuksen jälkeisenä kesänä kärhöstä ei ole näkynyt jälkeäkään ennen kuin vasta ihan syksyllä. Seuraavana kesänä se on kuitenkin kasvanut upeasti. Eli kärhön juurakoita ei kannata kaivaa heti ylös, vaan antaa olla ja odotella kaikessa rauhassa.

Vinkkejä kärhöjen istutukseen:

  • Kastele juuripaakut hyvin ennen istutusta esimerkiksi liottamalla niitä puolisen tuntia.
  • Istuta paksujuuriset kärhöt vähintään 20 senttiä syvempään, mitä ne olivat aiemmin ja ohutjuuriset kärhöt samaan syvyyteen, missä ne olivatkin.
  • Lisää istutuskuoppaan lannoitetta ja kalkkia. Kastele istutus hyvin.
  • Ensimmäisen vuoden aikana kastele kärhöjä kerran viikossa.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme