12.12.2022

Joulun kukka-asetelmia

Tarkoituksenani oli tänä vuonna tehdä jouluksi hyvin perinteisiä kukka-asetelmia sammaleineen päivineen, mutta talvi yllätti asetelmien tekijän. Ehkä ei pitäisi tulla yllätyksenä näin joulukuussa, että lunta saattaa sataa, eikä se ensilumi välttämättä sula, mutta siitä huolimatta sammaleet jäivät lumien alle.

Jostain kumman syystä näin käy minulle usein…

Toisaalta se oli ihan hyväkin, sillä sen myötä jouduin miettimään uusiksi, että mitä nyt tekisinkään. Perinteisissä asetelmissa usein harmittaa se, että kukat menevät eriaikaan huonoksi. Ja kun yksi kukka kuihtuu, niin koko asetelma kärsii.

Sen vuoksi halusin keksiä jotain, missä kukkia on helppo vaihtaa tarpeen tullen. Esimerkiksi juuri siksi, kun joku kuihtuu tai saa ystäviltä joulutervehdyksenä uusia kukkia.

Sain eräältä ystävältäni tulilatvan ja joulukaktuksen hankin itse, kun minulla ei vielä ollut valkoista joulukaktusta.

Ensin pohdin hankkivani suuren jouluisen laakean ruukun tai muun astian, johon voin laittaa kukat omissa ruukuissaan ilman mullan kanssa puljaamista ja peittäväni ruukut joulupalloilla. Mutta sekin meni mönkään, kun en löytänyt tarkoitukseen sopivaa ruukkua.

Sitten silmiini osuivat ihanat lyhdyt ja sain idean tehdä maailman helpoimmin mukailtavan jouluasetelman.

Kukkien ja lyhtyjen lisäksi tarvitsin vain muutamia joulukoristeita.

Kiersin ruukkujen ympärille vähän hopeanauhaa ja laitoin kukat lyhtyjen sisälle. Muutama koriste lisäksi ja tsädää, valmista. Sotkutonta, helposti muuteltavissa olevaa ja nättiä.

Näin pimeän aikaan kuvat eivät ikävä kyllä anna asetelmille oikeutta.

Joulukaktus oli nätissä rondellassa, mutta kun kukat alkavat avautumaan, niin lyhennän rondellaa, jotta kukat pääset valahtamaan alaspäin nätisti. Nyt nuput ovat vähän kuin sillit suolassa.

Nuppuja on niin paljon, että uskoisin tämän kukinnan tulevan olemaan todella kaunis ja kun jätän lyhdyn luukun auki, niin kukat mahtuvan hyvin avautumaan ja loistamaan.

Sain tämän ihanan glitterisen tulilatvan ystävältäni. Ruukku oli piilotettu koristeelliseen pahviin. Ikävä kyllä tuon pahvin kanssa kasvi ei mahtunut lyhtyyn, joten otin pahvin pois. Alta paljastui odotetusti todella ruma muoviruukku. Sen sai helposti piiloon, kun kietoi ympärille hopeista koristenauhaa.

Lyhdyssä oli sen verran hyvin tilaa, että laitoin mukaan muutaman punaisen joulupallon tuomaan vähän väriä.

Sitten jos jompikumpi kukka näyttää ennen joulua ränsistyvän, niin vaihdan tilalle uudet kukat tai jos kyllästyn noihin kokonaisuuksiin, niin vaihdan koristeita. Sen verran jäi vielä tilaakin, että samalle hyllylle saan laitettua lyhdyn, johon laitan kynttilän palamaan.

Pohdin myös, että lyhtyjen sisällä näyttäisi kivalta, kun laittaisi sinne pienet jouluvalot. Täytyy tutkia kätköjään ja lisätä, jos löydän pattereilla toimivat valot.

Ihanaa joulua Sinulle! Vajaa muutama viikko ja vuoden odotetuin juhla on taas täällä!

Jos kaipaat vinkkejä perinteisempien jouluasetelmien tekoon, niin lue myös alla oleva artikkeli muutaman vuoden takaa.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme