26.12.2022

Pohdintoja tulevasta esikasvatusajasta

Heti jouluaaton jälkeen itselläni alkaa pyörimään päässä tuleva puutarhakausi. Joulun välipäivinä katson edellisien vuosien puutarhakuvia ja unelmoin tulevasta vihreydestä ja vehreydestä. Kuvia katsellessa tulee aina suuri hinku iskeä sormet multaan.

Tänä vuonna olen pohtinut, varmaan kuten moni muukin, sähkön hintaa pohdiskellessani tulevia esikasvatuksia. Jos esikasvatukset haluaa aloittaa tammi-helmikuussa, niin lisävalaistus on ehdoton. Laskimme, että meidän LED-valaisin ei kuluta juuri mitään, sillä sen kulutus on 40 W. Vaikka pitäisimme sen päällä 12 tuntia vuorokaudessa, se kuluttaisi vajaa 0,5 kW sähköä päivässä, eli piirun yli 14 kW kuukaudessa. Sillä ei siis ole meidän sähkönkulutuksen kannalta oikeastaan minkäänlaista merkitystä.

Sen sijaan useamman loisteputken kasvivalaisin kuluttaa sähköä moninkertaisesti.

Loppujen lopuksi tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että harrastuksesta, joka antaa niin paljon, niin voi vähän maksaakin, mutta jos haluaa säästää sähkössä, niin LED-kasvivalaisimeen kannattaa panostaa. Tutustu LED-kasvivalaisimiin täältä (klik).

Samanlaista laskutoimitusta teimme vesiviljelyn suhteen ja totesimme, että vesiviljelylaitteiden käyttö ei sähkölaskua juurikaan nosta.

Yhteenvetona tulimme siihen päätelmään, että sähkön hinta ei vaikuta esikasvatussuunnitelmiini milläänlailla. Tänä vuonna aloitan esikasvatukset tammikuussa tutusti paprikoilla ja teen myös vesiviljelyä.

Nyt joulun välipäivien aikana teen päätöksiä, mitä paprikoita tulevana vuonna kasvatan ja alan tekemään muutenkin suunnitelmia tulevalle puutarhakaudelle. Jotain uutta haluan ehdottomasti päästä kokeilemaan, mutta en vielä tiedä yhtään, että mitä.

Erilaiset hedelmäpuut kiinnostavat, mutta tänäkin talvena haasteen tuo kukkakellarissa mellastavat tuholaiset. Jälleen on ruukkujen mullat möyhitty. Edellisellä kerralla, kun tuholaiset kunnolla iskivät kukkakellariin, niin kasveja kuoli paljon. Saa nähdä, miten tänä vuonna käy.

Jään siis pohtimaan, että mitä uutta ensi kaudella kasvattaisin.

Ensi kerralla blogissa uuden vuoden esikasvatuksia ja toivottavasti olen jo keksinyt, mitä uutta voisin kokeilla.

Kiitos, että olet ollut seurassani tämän vuoden. Upeaa uutta vuotta 2023!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme