20.11.2018

Ihanat yrtit

Opin viime kesänä rakastamaan yrttejä ja ajatus siitä, että talvella en käyttäisi tuoreita yrttejä lainkaan, oli aivan mahdoton. Toki yrttejä saa kuivattuina valmiissa maustepurkeissa, mutta mielestäni niiden ja tuoreiden yrttien makua ei voi edes verrata ja tuoreiden makuun päästyäni, ei todellakaan enää ole paluuta kuivien yrttien maailmaan.  Onneksi ei tarvitsekaan. Tuoreita yrttejä voi kasvattaa ympäri vuoden ja näin ollen nauttia niiden ihanuudesta joka päivä!

Yrttejä voi toki kasvattaa siemenestä saakka talvellakin, mutta nopeimmin niiden makuun pääsee vierailemalla kaupan hevi-osastolla ja ostamalla valmiit yrttiruukut. Jos nuo valmiit yrttiruukut vain laittaa pöydälle, ei yrteistä riitä iloa pitkäksi aikaa, sillä yrtit on istutettu tiheästi pieneen ruukkuun, josta juuret pääsevät läpi ja kuivuvat todella äkkiä. Kertakäyttö ajattelu sotii omaa ajatteluani vastaan melko pahasti ja haluankin yrttieni kestävän mahdollisimman pitkään.

Muutaman niksin avulla yrteistä saa pitkäikäisen ilon. Kasvupaikaksi kannattaa valita lämmin, valoisa paikka. Suomen oloissa talvella valoa ei ole tarpeeksi, joten lisävalaistus on tarpeen.  Lisäksi yrtit istutetaan suurempiin ruukkuihin vettäläpäisevään kasvualustaan. Jos yrttiruukku on ihan täynnä, se kannattaa jakaa useampaan osaan ja jokainen taimipaakku istuttaa omaan ruukkuunsa. Kun yrtit on istutettu hyvään kasvualustaan ja niillä on reilusti valoa, on enää kolme tärkeää niksiä yrttien viihtymiseen; kastelu, lannoitus ja käyttö! Yrtit rakastavat sitä, että niitä käytetään. Mitä enemmän niitä kerää, sitä enemmän ne myös kasvavat. Yrteistä ei kannata ottaa yksittäisiä lehtiä, vaan reilusti saksia oksia poikki, jolloin taimet tuuheutuvat ja villiintyvät kasvamaan.

 

 

Yksi erittäin hyvä ja helppo keino yrttien kasvattamiseen talvella on pöytäpuutarha, jossa ei tarvitse kantaa huolta kastelusta, eikä valon riittävästä saannista. Grow Light pöytäpuutarhassa kasvien kastelu perustuu kapillaari-ilmiöön ja veden haihtumiseen, joten se on ihanteellinen lehtimassan tuottamiseen. Pöytäpuutarhassa on itsekastelualusta ja kapillaarimatto, eli kastelu on todella helppoa. Kunhan huolehtii, että itsekastelualustassa on vettä, niin luonto hoitaa loput; ei tarvitse pelätä liikakastelua, eikä kuivumista. Samoin valaistus on helppo säätää sopivalle korkeudelle, jolloin yrtit saavat tarpeeksi valoa.

Sen lisäksi, että yrttien kasvattaminen on todella helppoa pöytäpuutarhan avulla, tykkään sen ulkonäöstä. Yrtit ovat minusta todella kauniita ja on ihanaa, kun sisällä on oma pieni hyötypuutarha-keidas! Meillä itseasiassa pöytäpuutarha on olohuoneessa, sillä keittiössä ei ole tarpeeksi tilaa ja halusin, että se on kuitenkin esillä. Olohuone ja keittiö ovat niin lähellä toisiaan, että yrttien hakeminen käyttöön on nopeaa ja helppoa.

 

Pöytäpuutarhasta saa satoa ympäri vuoden

 

Kuten muillekin puutarha-ihmisille, on talvi itselleni melko hankalaa aikaa, kun kaipaan niin paljon kasvien kasvattamista. Aiemmin olen talvet kituuttanut huonekasvien voimalla, mutta onneksi tajusin, että ei niin tarvitse tehdä. Oli ihan kamalaa, kun ei saanut mitään oma kasvatettua ruokapöytään. Nyt saadaan nauttia tuoreista yrteistä ja salaateista ympäri vuoden. Se on niin parasta!

Salaatit ja osan yrteistä ostin kaupasta, mutta muutamia yrttejä kävin pelastamassa puutarhasta talven alta ja istutin pöytäpuutarhaan. Mintuista otin pistokkaita, jotka laitoin juurtumaan. Lisäksi  sisäinen paprikan kasvattajani huutaa jo kovasti vapaaksi pääsyä, joten taidan lähiaikoina pistää ensimmäiset paprikat jo kasvamaan. Pienenä ne viihtyvät varmasti pöytäpuutarhassa ja isommaksi kasvettuaan pääsevät oman kasvivalon alle odottelemaan maaliskuun aurinkoisia päiviä.

 

 

Vielä vuosi sitten en suoraan sanoen osannut oikein tuoreita yrttejä käyttää ja olen kuullut muiltakin, ettei oikein tiedä, mitä niillä tekisi. Kerronkin nyt vähän, mihin yrttejä voi käyttää.

Omat lemppari yrttini ovat ehdottomasti basilika, oregano ja minttu. Koin viime kesänä tomaatti-höyrähdyksen lisäksi minttu-höyrähdyksen ja lipitinkin mintteteetä sen verran, että onnistuin saamaan melkoisia sydämen tykytyksiä sen vuoksi. Kohtuus siis kaikessa! Mintusta saa kuitenkin todella ihanaa teetä ja minttuja on olemassa valtavasti erilaisia. Omiksi suosikeiksi nousi mansikka-, sitruuna-, karjalan- ja omenamintut.

Minttuteen teko on tosi yksinkertaista; kiehautetun veden joukkoon lisätään muutama oksa minttua, annetaan hautua viitisen minuuttia ja juoma on valmista. Erilaisista mintuista saa tehtyä kivoja sekoituksia, jolla saa makuun saa lisätwistiä. Suosittelen kokeilemaan! Mutta, kuten yllä kerroin; minttu voi aiheuttaa sydämentykytyksiä reilusti käytettynä, joten sen käyttöä kannattaa vähän rajoittaa. Itseään kuuntelemalla löytyy sopiva käyttömäärä.

 

 

Basilikaa ja oreganoa käytän talvella kastikkeisiin ja sen lisäksi tuoreeltaan leipien päällä. Kivoja ja herkullisia makupaloja saa leikkaamalla patongin viipaleiksi, sipaisemalla päälle maustamatonta tuorejuustoa ja laittamalla oreganoa tai basilikaa tuorejuuston päälle.

 

 

Kastikkeisiin yrtit voi joko leikata ihan pieniksi ja sekoittaa kastikkeen joukkoon tai mikäli ei tykkää siitä, että ruuan joukossa on ”rehuja”, laittaa kokonaisen oksan hautumaan ruuan sekaan ja nostaa sen lopuksi pois. Meillä kaikki eivät tosiaan näistä ”rehuista” nauti, joten usein teen niin, että otan ruokaan maun yrteistä, mutta otan oksat pois ennen tarjoilua. Itse kuitenkin niistä tykkään, joten lisään omaan ruokaani vielä pikkuisen tuoretta yrttisilppua.

Basilika ja oregano ovat parhaimmillaan tomaatin seurassa, joten erilaisissa tomaatti-ruuissa ne ovat parhaimmillaan.  Lisäksi esimerkiksi teeleivistä saa ihan mielettömän hyviä lisäämällä taikinaan vähän oreganoa tai basilikaa. Kannattaa kokeilla!  Tinjami sopii hyvin erilaisiin liharuokiin. Sen oksat ovat melko kovat, joten itse käytän sitä lähinnä kokonaisena oksana ruuassa ja ennen tarjoilua otan oksan pois. Maku kuitenkin tulee ruokaan hyvin.

 

Tinjami

 

Kuten alussa mainitsin, voi yrttejä kasvattaa myös siemenistä saakka talvellakin. Jos sormet huutavat kylvö-ikävää, on yrttien kylväminen erinomaista puutarha-terapiaa. Esimerkiksi ihanan tuoksuisten sitruunamelissan, vihermintun ja erilaisten basilikojen kasvatuksella jaksaa odotella kevääseen, jolloin saadaan taas kunnolla iskeä sormet multaan ja nauttia taimikasvatuksesta.

Itse kasvatetun ruuan osuuden ei tarvitse jäädä talvella yrtteihin, vaan helposti voi kasvattaa muutakin ravintorikasta herkkua. Iduista siis asiaa ensi kerralla!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme