02.11.2018

Tervetuloa Hillevin puutarhaan

Hei ja tervetuloa ihkauuden blogin pariin. Hillevin puutarha-blogissa ihmetellään kasvun ihmettä ja nautitaan puutarhan iloista. Puutarhan hoito ei tosin aina ole pelkkää aurinkoa, täydellistä kukintaa ja jättimäisiä satoja, joten liian ruusuiseksi homma ei mene.  Joskus paras oppi tulee kantapään kautta, mutta onneksi kaikkia virheitä ei tarvitse tehdä itse, kun tietoa jaetaan rehellisesti ilman kaunistelua. Tässä blogissa onnistumisien lisäksi kerrotaan myös epäonnistumiset ja pohditaan niiden syitä, jotta joku muu voi niistä hyötyä myöhemmin, eikä tee samoja virheitä kuin allekirjoittanut. 

Tässä postauksessa esittelen teille vähän Pavunvarsi-yritystä ja sen lisäksi itseäni, jotta tiedät, kenen juttuja luet ja millainen henkilö kirjoituksien takana on. Muutaman viikon välein blogiin päivittyy uusi postaus, joiden aiheet vaihtelevat aina sen hetkisten puuhien mukaan. Myös lukijoiden toiveet postausten suhteen otetaan vastaan, joten mikäli Sinulla on toiveita juttujen suhteen, niin kerro niistä kommenttiisi. Blogin yksi paras anti onkin vuorovaikutteisuus lukijoiden kanssa, joten kaikki kommentit otetaan ilolla  vastaan. 

Minä olen siis Hillevi Joutjärvi, intohimoinen ja höyrähtämiseen taipuvainen kotipuutarhuri. Osalle varmaan olenkin tuttu Maatiaiskanasen Elämää-blogista, jossa kerron meidän elämästä maalla. Olen muksusta saakka tykännyt kasveista ja vuosi vuodelta into kasvattamiseen ja uusien juttujen kokeilemiseen kasvaa. Alunperin kukat olivat suurin intohimoni, mutta nykyään hyötypuutarhailu on vienyt sydämeni lähes kokonaan. Viime kesänä höyrähdin tomaatteihin ja niitä olikin kasvamassa noin 80 erilaista lajiketta. Vuosittain nämä höyrähdykset vaihtelevat jonkin verran ja ensi kesän suunnitelmissa on kasvattaa erilaisia makeita paprikoita, meloneita ja tietysti tomaatteja sen verran, että ikkunalaudat notkuvat taas keväällä taimista ja pohdimme, että tarvitseeko ihmisten oikeasti mahtua sisälle. Tärkeysjärjestys olla pitää. Meillä perhe onneksi suhtautuu hyvällä asenteella vouhotukseeni ja etenkin lapset osallistuvat kasvatuspuuhiin mielellään.

Tällä hetkellä asumme paikassa, joka itselleni on oikea unelmien täyttymys. Maaseudulla reilun hehtaarin tontilla, jota pikku hiljaa raivaamme enemmän ja enemmän puutarhan käyttöön. Kasasimme toissa kesänä 18 neliön kasvihuoneen ja viime kesänä pääsin kunnolla sen osalta kasvatuksien makuun. Kasvihuone oli aivan täynnä tomaatteja ja paprikoita ja vietin sielä lukemattomia onnellisia tunteja. Ensi kesälle haaveissa olisi toinen kasvihuone, mutta katsotaan, jääkö se vielä haave-asteelle. 

Puutarhassamme on paljon vanhoja marjapensaita, luumu-, kriikuna- ja kirsikkapuita, joiden lisäksi löytyy muutamia omenapuita. Nämä puut ja pensaat ovat kasvaneet puutarhassa vuosikymmenten ajan ja ovat muisto niiltä ajoilta, kun tontilla on ollut mehutehdas. Nyt niiden herkuista tehdään hilloja ja mehuja, vaikka suurin osa päätyykin suoraan suuhun.

Kasvihuone-kasvatteluiden lisäksi kasvatan hyötypuutarhan antimia sekä ruukuissa että maassa. Kasvimaani koostuu pääsääntöisesti paristakymmenestä lavakauluksesta, joissa kasvatan erivärisiä vihanneksia. Kaikki värikkyys vetoaa minuun ihan valtavasti ja onkin ihan mahtavaa koota lautaselleen itse kasvatettuja, värikkäitä herkkuja. On upeaa tietää, mistä ruoka on peräisin ja vielä mahtavampaa on saada tehtyä ruokaa perheelleen itsekasvatetuista aineksista.

Oma puutarhakauteni on luonnollisesti vilkkaimmillaan keväästä syksyyn, mutta talvellakin on pakko saada kokea kasvun ihme ja päästä maistelemaan tuoreita yrttejä ja ituja. Niistäkin on tulossa jatkossa omia postauksiaan.

Olen iloinen päästessäni kirjoittamaan juuri Pavunvarren blogia, sillä jaamme ajatuksen siitä, että itse kasvatettu ruoka on parasta ja kasvun ihmeen seuraaminen on ympärivuotinen ilo. Pavunvarsi on suomalainen yritys, josta löytyy välineet ja tarvikkeet ympärivuotiseen viherharrastamiseen, julkisten tilojen vihersisustamiseen, sekä hyötykasvi- ja omavaraisviljelyyn niin ulko- kuin sisätiloissakin.  

Valikoimista löytyy siemenet, kasvualustat, lannoitteet, valaisimet ja kaiki muutkin tarvikkeet niin perinteiseen multa-kasvatukseen kuin vesiviljelyynkin.

Pavunvarrella on nettikaupan lisäksi myymälät Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua saa sekä verkkokaupan kautta että myymälöistä. 

Toivon, että viihdyt blogin parissa! Parin viikon kuluttua blogissa on asiaa tuoreiden yrttien kasvattamisesta näin talvikaudella. Nähdään taas silloin!

Mukavaa marraskuun alkua! 

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme