03.12.2018

Tässä jutussa on itua!

Idättäminen on helppo ja nopea tapa saada talvellakin lautaselle jotakin tuoretta ja herkullista. Idut ovat todellisia ravintopommeja. Terveellisyyden lisäksi ne ovat tosi söpöjä!

Idättämisessä siemeniin kasvatetaan pienet versot, eli idut. Homma ei ole vaikea, mutta siinnä kannattaa huomioida hygienia hyvin. Muutamassa päivässä saa kasvettua itselleen ihanaa super foodia, jota voi lisätä sellaisenaan lautaselle, lisätä wokkeihin tai laittaa leivän päälle.

Kuumennus tuhoaa osan itujen sisältämistä ravintoaineista, joten ruokaan ne kannattaa lisätä vasta ihan loppuvaiheessa, jotta saadaan kaikki mahdolliset ravintoaineet hyötykäyttöön.

Idättämiseen käy monenlaiset siemenet, linssit, jyvät ja pavut. Niiden lisäksi tarvitaan vain idätysastia.

 

 

Idätykseen löytyy valmiita siemenpusseja, joiden idut maistuvat erilaiselta. Sinimailasen idut maistuvat pähkinäiseltä ja ne ovat parhaimmillaan, kun vihreät sirkkalehdet ovat kasvaneet. Ihanan rapeita ja maistuvaisia! HotMix-sekoitus sisältää sinappia ja retiisiä. Mausteisen tuliset idut ovat oiva lisä esimerkiksi salaattiin ja lämpimiin ruokiin. Retiisin idut ovat pikkuisen pistävän makuisia, kuten retiisitkin. Itse tykkään näistä juuri leivän päällä. Pippuriset vihanneskranssin idut tuovat mahtavaa lisätwistiä wokkiruokiin.

Ulkonäön perusteella ei edes uskoisi, kuinka erimakuisia eri idut voivatkaan olla.

 

 

Idätyslaatikkoon laitetaan 2-3 ruokalusikallista siemeniä ja astia täytetään vedellä.  Siementen annetaan liota yön valoisassa paikassa ja sen jälkeen idätysastia siirretään pimeyteen. Koko idätyksen ajan siemeniä huuhdellaan 2-3 kertaa vuorokaudessa. Muutaman päivän jälkeen idätysastian voi antaa olla valoisassa paikassa.

 

 

Reilun vuorokauden jälkeen sinimailasen idut näyttävät tältä. Melkoisen söpöjä pieniä ituja!

 

 

 

Riippuen idätettävistä siemenistä, on idut valmiit syötäväksi 4-7 vuorokauden kuluttua, jolloin ne ovat 1-5 senttisiä. Valmiita ituja säilytetään jääkaapissa, jossa ne säilyvät viikon verran.

Kuvassa 4 päivän ikäisiä sinimailasen ituja. Niiden olisi voinut antaa vielä vähän kasvaa, mutta meillä idut katoavat nopeasti parempiin suihin, joten ne eivät koskaan ehdi järin suuriksi.

 

 

Myönnän olevani laiska ruuanlaittaja. Syksyllä tykkään kokkailla oman maan antimista, mutta talvella päivittäinen ruuanlaitto on minusta super tylsää, enkä meinaa keksiä uusia ruokia. Aina joskus menen siitä, missä aita on matalin, eli käytän eineksiä ruuanlaiton nopeuttajana.

Super nopean ja jo lähes terveellisen aterian saa, kun lihapulla-spagetti ruokaan sekoittaa reilusti ituja. Herkullista makua saa lisäämällä ruokaan tuoretta yrttisilppua, kuten oreganoa ja basilikaa.

 

 

Minulla on taipumus aina höyrähtää kaikkeen ja ituhöyrähdys alkaa selvästi kolkutella olkapäällä. Ne on niin ihania! Edellisessä postauksessa kirjoitin yrteistä ja mainitsin, ettei meidän perheessä kaikki tykkää, jos ruuassa on ”rehuja”, mutta idut tekevät siinnä poikkeuksen. Näitä popsii kaikki hyvin mielellään.

Seuraavan postauksen aihe on jouluiset kukka-asetelmat, joissa hyödynnän myös perinteisiä huonekasveja. Niistä asiaa parisen viikon kuluttua!

Mukavaa joulun odotusta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme