16.01.2019

Vuoden ensimmäiset kylvöt

Täällä on jo kylvöpuuhat aloitettu ja itselläni on semmoinen tunne, että kevät on jo aivan lähellä. Vielähän ei oikeasti kylvöjen kanssa kiire ole, mutta multasormia pakotti jo niin paljon, että oli aivan pakko aloittaa ensimmäiset kylvöt. Paprikoiden esikasvatusaika on niin pitkä, ettei haittaa yhtään, vaikka ajoissa olenkin.

Kotipuutarhurin onnea ei voi sanoin kuvailla, kun pääsee ottamaan esikasvatusvälineet esiin ja iskemään sormet multaan. On tätä niin ikävä taas ollutkin! Ja nyt sitä iloa riittää taas koko lopputalven ajan kevääseen saakka. Melkein teki mieli ottaa tanssiaskeleita, kun olin niin iloinen päästessäni kunnolla kylvöjen pariin. Aloittelin jo tammikuun ensimmäisenä päivänä kylvöksien tekemisen, mutta siementen tiputtelu pelletteihin ei saa aikaan samaa onnentunnetta kuin ihan mullan kanssa kylvöjä tehdessä.

Meillä on melko pienet tilat toteuttaa itseään, joten kodinhoitohuone muuttuu aina tässä vaiheessa vuotta kylvöhuoneeksi. Pyykit joutaa pesemään vähän pienemmässäkin tilassa ja viikkauspöytä on ihan turha kapistus verrattuna kylvötilan tarpeellisuuteen.  Tämä lienee yksi hyvä esimerkki siitä, että mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito. Ainakaan puutarhurin mielestä. Perheeltä ei mielipidettä kannata ehkä tässä tapauksessa kysyä. Kodinhoitohuone on joka tapauksessa vallattu ja itse olen hyvin tyytyväinen.

 

 

Tänään mullan uumeniin pääsi yhdentoista erilaisen paprikan siemenet. Kylvöalustana käytin Biobizz Light Mix-multaa, joka sisältää perliittiä, rahkasammalta ja rahkaturvetta. Se pidättää hyvin kosteutta, mutta pysyy myös ilmavana. Se on kevyesti esilannoitettu ja soveltuu loistavasti siemenkasvatuksiin, pistokasjuurrutuksiin, nuorten taimien kasvatukseen, huonekasveille ja automaattisiin kastelujärjestelmiin.

Tykkään tälläisestä valmiista seoksesta, jossa ei tarvitse miettiä, että pitäisikö kasvualustaan lisätä jotain vai ei. Eikä ainakaan itselleni ole ollenkaan huono asia, että kasvualusta antaa omia kasteluvirheitäni anteeksi. Vaikka kasvualusta pääsisi hetkellisesti liian kosteaksi, se pysyy ilmavana, jolloin juuret eivät ala mätääntymään niin helposti.  Vastaavasti jos kastelu tuppaa unohtumaan, niin kasvualustan hyvä vedenpidätyskyky helpottaa kasvatuksien onnistumista. Vaikka kasvualusta olisi kuivahtanut, se imee kuitenkin heti veden itseensä. Perinteinen taimimulta on todella hankala saada kastelluksi, jos se on kertaalleen päässyt kunnolla kuivumaan.

Oli aivan ihanaa saada hypistellä multaa ja tuoksutella sitä. En voi sanoin kuvailla, kuinka paljon olen tätä aikaa kaivannut. Tuntuu, että heti kun pääsee mullan kanssa kosketuksiin, löytyy sisältä valtavasti lisää virtaa ja energiaa. Talvihorros on päättynyt!

Tämän vuoden ensimmäiset kylvöt tein tosiaan jo 1.1, jolloin pelletteihin pääsi 12 erilaisen paprikan siemeniä. Ne ovat itäneet todella huonosti. 12 lajikkeesta on itänyt 2. En tiedä, onko siemenissä vika vai itämislämpötilassa. Tämän vuoksi aloitin nyt kokeilun, jossa kylvin 5 erilaista lajiketta kahteen eri kylvöruukkuun. Toiset kylvöruukut laitoin lämminvesivaraajan päälle itämään, kuten yleensäkin,  ja toiset lämmitettävään juurrutusjärjestelmään. Yritin tehdä kylvöt muutoin mahdollisimman samalla tavalla. Yhtä monta siementä per ruukku ja samaan syvyyteen. Jännityksellä jään odottamaan, kummat itävät nopeammin ja liekkö vielä selviää, että itävyysongelmieni taustalla on liian kylmä itämispaikka.

Lämmitettävän juurrutusjärjestelmän hienous piilee siinnä, että se antaa tasaisen ja sopivan lämmön, joka edistää siementen itämistä ja taimien tasaista kasvua. Järjestelmässä on oma taimilaatikko, johon voisi suoraan laittaa mullan ja siemenet. Koska itse laitoin eri lajikkeita, kylvin ne omiin ruukkuihinsa, jotta ne eivät mene sekaisin. Jokaisen ruukun kylkeen liimasin nimitarran, jotta tiedän, mitä missäkin kasvaa.

 

 

Nyt alkaakin taas innokas odottelu, milloin siemenet alkavat itämään. Ihmettelin, kun puolisoni ei huomauttanut yhtään siitä, että nyt on jo aulassakin minun kylvöksiäni. Ehkäpä se johtui siitä, että tämähän soveltuu oikein nätisti tuohon muiden kasvien joukkoon. Meillä on keväisin taimia viherhuoneessa, makuuhuoneessa, olkkarissa, kylpyhuoneessa, saunatuvassa ja nyt näköjään jo aulassakin. Pienistä tiloista on otettava kaikki hyöty irti ja kasvien ollessa kyseessä, sopu sijaa antaa.

 

 

Tässä on 1.1 kylvetty Ramiro-paprika.  Istutin samaan pellettiin 3 siementä ja ne ovat itäneet kaikki. Kohta koittaa se inhottava hetki, kun joudun kaksi itänyttä poistamaan. Olen päättänyt, että kasvatan jokaista paprikaa vain yhden taimen verran, joten yritän pystyä siihen, että nypin ylimääräiset taimet pois ja heitän ne kompostiin. Yleensä käy niin, että koulin ne omiin ruukkuihinsa ja loppukeväästä tunnen hukkuvani taimiin. Ehkäpä jo tänä vuonna pystyn olemaan järkevä, enkä kasvata ihan hirveästi ylimääräisiä taimia…

 

 

Kylvin myös vähän orvokkeja. Ne ovat siitä kivoja, että niiden kasvatuksen voi aloittaa heti vuoden alussa ja ne saa keväällä jo aikaisin ulos. En varmaankaan ole ainoa kotipuutarhuri, joka kärsii keväisin esikasvatustilan vähäisyydestä. Niinpä hyvin mielelläni istutankin orvokit jo aikaisin pihalle, jolloin saan lisätilaa muille taimille.

Nämä pienet taimet ovat niin ihanan sympaattisia! Herkkiä ja suloisia.

 

 

Jos aiemmin kylvämäni paprikat eivät idä lähipäivien aikana, niin teen niistä vielä uusintakylvön, mutta muutoin paprikat olisi nyt kylvetty. Ihan pian pitäisi myös tehdä tarkempi kylvökalenteri, jottei käy niin, että jokin kylvöaika meneekin ohi. Kylvökalenterista siispä lisää ensi kerralla.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme