27.01.2019

Oma kylvökalenterini esikasvatettaville kasveille

Nyt on hyvä aika tehdä itselleen oma kylvökalenteri, jotta ei käy niin, että jonkin kasvin esikasvatusaika sujahtaakin ohitse. Valmiita kylvökalentereita löytyy internetistä vaikka kuinka paljon ja niitä mallina käyttäen on nopea ja helppo tehdä juuri oma kylvökalenterinsa. Kun tietää, mitä aikoo kasvattaa, ei oman kylvökalenterin tekemiseen mene kuin pieni hetki ja siitä on helppo seurata, mitä milloinkin olisi aika kylvää. Kylvökalenterin teko helpottaa siinäkin suhteessa, että osaa varautua hankkimaan tarvittavat siemenetkin ajoissa. Vaikka en ole vielä ehtinyt käydä kaikkia tomaatti-, kurkku- ja melonilajikkeita läpi, niin olen tehnyt jo valmiin suunnitelman, milloin esikasvatukset aloitan eri kasvien kohdalta. Pääsääntöisesti esikasvatan hyötykasveja, sillä esikasvatustila on rajallinen. Sen vuoksi olen tehnyt päätöksen, että esikasvatuksessa panostan hyötypuutarhan antimiin ja kukkien osalta suorakylvettäviin lajeihin. 

Tammikuussa aloitin esikasvatukset paprikoiden osalta. Edellisessä postauksessa kerroinkin ensimmäisistä kylvöistäni. Paprikoilla ei olisi vielä ollut kiire, mutta halusin olla ajoissa, sillä paprikoiden itäminen vie välillä useamman viikon ja näin aikaisin alottaessa ehdin tarvittaessa tekemään uusintakylvöt.

 

 

Helmikuussa aloitan tomaattien kylvön. Pihvitomaatit laitan itämään jo kuun puolivälin paikkeilla. Kahtena edellisenä vuonna olen tehnyt ensimmäiset tomaattikylvöt 8.2, mutta se on vähän turhan aikaista. Tomaatti on kuitenkin itselleni se kaikista rakkain kasvatettava ja tomaatin kasvatus-ikävä on niin kova, että järjen ääni on hyvin hiljainen heti, kun helmikuu tulee. Nähtäväksi siis jää, maltanko odottaa kuun puoliväliin saakka. 

Maaliskuussa jatkan tomaattikylvöjä. Porrastan tomaattikylvöt siten, että myöhäiset lajikkeet kylvän ensin ja aikaiset lajikkeet maaliskuun ensimmäisen viikon aikana. 

Maaliskuussa laitan myös basilikan itämään. Basilikaa meillä kuluu todella paljon ja kasvihuoneessa on kesällä aivan ihana tuoksu, kun basilikan ja tomaatin tuoksu yhdistyy. Viime kesänä kasvatin  tavallisen maustebasilikan lisäksi kaneli-, sitruuna- ja tummalehtistä basilikaa. Käyttöön kuitenkin tuli pääasiallisesti vain tavallinen ja tummalehtinen basilika, joten tänä vuonna jätän suosiolla kaneli- ja sitruunabasilikan pois kasvatuslistalta. Kaikkea uutta on kiva kokeilla, mutta harmittaa, jos kasvatukset jäävät käyttämättä. Sitruunabasilika oli todella hyvää erilaisissa dipeissä, mutta sen verran harvoin niitä tuli tehtyä, että suurin osa kasvatuksista jäi täysin käyttämättä. Sen sijaan maustebasilika loppui vähän kesken, joten tänä vuonna sitä kasvatan reilummin.

Huhtikuun alussa laitan melonit esikasvatukseen. Melonien esikasvatuksen haluan aloittaa ajoissa, jotta ne ehtisivät varmasti tekemään satoa. Periaatteessa esikasvatuksen voisi aloittaa huhtikuun lopussakin, sillä melonien taimet kasvavat nopeasti. 

Riippuen kevään etenemisestä, laitan joko huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa kurkut ja maissit itämään. 

 

 

Kylvökalenterini näyttää jopa lähes tyhjältä. Eri lajikkeiden lista ei sitten enää tyhjä olekaan, vaan eri kasvien lajikemäärät tuntuvat kasvavan vuosi vuodelta. Viimeistään maaliskuussa joudumme taas tekemään järjestelyitä, jotta saan kaikki taimeni ikkunoiden läheisyyteen.  Nyt vielä ikkunalaudat huutelevat tyhjyyttään, mutta reilu kuukausi eteenpäin, niin tilanne onkin jo aivan toinen. Odotan jo kovasti sitä aikaa, kun ikkunan edukset ovat täynnä taimia ja ilmassa leijailee tomaatin ja kostean mullan ihana tuoksu!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme