08.01.2024

Vuoden ensimmäiset kylvöt

Jännä, miten joka vuosi toistuu sama tunne, kun aloittaa ensimmäiset kylvöt. Sama odotus, sama innostus ja ennen kaikkea sama onnellisuus.

Kylvin tänään ensimmäiset paprikat ja ai että, kuinka ihanaa se olikaan. Nyt alkaa sitten se piinaava odotus ensimmäisistä sirkkalehdistä.

Tutusti käytin Root!t-juurrutussieniä, joihin kylvin siemenet. Tykkään näistä, kun sienet pysyvät pitkään sopivan kosteana, eikä kylvöksistä tule minkäänlaista sotkua. Voin siis hyvin tehdä kylvöt vaikka keittiössä, kuten tänään.

Koska siemeniä on runsaasti, laitoin jokaiseen juurrutussieneen 4 siementä. Jos ja kun niistä itää useampi, koulin ylimääräiset taimet omiin ruukkuihinsa. Yleensä aina ajattelen nyppiväni ylimääräiset taimet ja heittäväni ne pois, mutta tiedän jo, että en malta kuitenkaan heittää taimia menemään, joten tänä vuonna en edes yritä huijata itseäni asialla.

Ramiro-paprikat on niin hyväksi havaittuja, että niitä kasvatan tänäkin vuonna ja ne kylvin ensimmäisenä.

Laitoin kylvökset lämmitettävään pienoiskasvihuoneeseen. Olen käyttänyt sitä jo vuosia ja todennut todella hyväksi. Siemenet itävät nopeammin ja paremmalla prosentilla. Meillä on melko kylmä asunto, joten tämä on ollut ihan loistava apuväline. Voin siis lämpimästi suositella sitä.

Pääset tutustumaan lämmitettävään pienoiskasvihuoneeseen klikkaamalla tästä.

Kun siemenet ovat itäneet ja vaativat ensimmäisen kastelun, aloitan juurten kasvua kiihdyttävän ravinteen käytön. Olen huomannut, että taimet kasvavat sen ansiosta paljon paremmin heti alusta saakka.

Toivottavasti ensi kerralla päästään ihailemaan sirkkalehtiä. Vaikka tiedän, että paprikan siemenet itävät hitaanlaisesti, niin silti tiedän jo etukäteen, että käyn kurkkimassa kylvöksiäni useamman kerran päivässä ja toivon vihreää pilkistävän.

Kun näen, kuinka moni siemen itää ja lähtee hyvään kasvuun, niin päätän, kuinka paljon laitan paprikoita lisää itämään. Tänä vuonna paprikoiden määrää täytyy jälleen kasvattaa, sillä viime vuonna emme ehtineet syödä kaikkia paprikoita tuoreeltaan, joten laitoin niitä suikaloituna pakkaseen. Kokeilu osoittautui hyväksi ja paprikat tuli käytettyä nopeasti. Eli tänä vuonna täytyy laittaa paprikoita pakkaseen paljon enemmän, jotta ne riittäisivät pidemmäksi aikaa.

Viime vuonna kasvatin chilejä, mutta niiden käyttö jäi niin vähäiseksi, että tänä vuonna kasvatan vain makeita paprikoita, koska niitä meillä tykätään syödä.

Vinkki: Jos aloitat jo kylvöt, niin muistathan, että siementen itämisen jälkeen lisävalaistus on tarpeen. Vielä parisen kuukautta on niin pimeää, että taimet kaipaavat lisävaloa.

Vaikka paprika vaatiikin pitkän esikasvatusajan, niin vielä ei kylvöillä ole kauheaa kiirettä. Mutta tarvikkeet kannattaa jo hankkia valmiiksi, jotta lähiviikkojen aikana pääsee kylvökset aloittamaan.

Satoisaa uutta vuotta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme