26.12.2023

Unelmointia tulevasta puutarhakaudesta

Kääntyykö sinullakin heti joulun jälkeen katse tulevaan puutarhakauteen? Itselläni alkaa jo näin joulun välipäivinä raksuttamaan päässä, mitä ensi vuonna kasvattaisi. Tämä on ihanaa aikaa, sillä on mahdollisuus viettää kiireetöntä aikaa nautiskellen puutarhakirjojen ja -lehtien inspiroivasta maailmasta ja unelmoida tulevasta puutarhakaudesta.

Rakastan lötköillä sohvalla viltin alla selaillen puutarhalehtiä ja -kirjoja, sekä seikkaillen puutarhablogeissa. Värikkäät kuvat johdattavat ajatukset siihen, mitä kaikkea ihanaa onkaan tulossa ja on lähes mahdoton pitää näppinsä erossa taimikasvatuksien aloittamisesta.

Aika monena vuonna olenkin tähän aikaan jo aloittanut kylvöt, mutta tänä vuonna maltan mieleni vielä parisen viikkoa. En vielä tiedä, mihin keskityn seuraavana puutarhakautena, mutta luultavasti se tulevien päivien aikana kirkastuu. Ja nyt onkin hyvä aika miettiä, mitä kaikkea kasvattaa, jotta ehtii siemenet hankkimaan.

Viime vuodet olen keskittynyt hyötypuutarhaan ja kukat ovat jääneet paljon vähemmälle. Kukkien kasvatusta alkaa olla ikävä, joten tänä vuonna varmaankin myös niihin tulee panostettua. Osaltaan kukkaikävään vaikuttaa ympäristön tämän hetkinen värittömyys. Kaipaan värejä!

Lumi on kaunista, mutta rakastan niin paljon värejä, että joka puolella oleva valkoisuus on minusta rehellisesti sanottuna tylsää, kun se jatkuu kuukausia.

Toisaalta myös hyötypuutarhan antimet tarjoavat värejä, joten miksipä en taas keskittyisi etsimään erivärisiä hyötypuutarhan antimia, joita ripottelisin sinne ja tänne tontillamme.

Tänä vuonna olen useampaan kertaan maininnut olleeni huolissani pölyttäjien vähäisyydestä puutarhassa, joten tulevana vuotena pyrin löytämään vielä lisää keinoja houkutellakseni niitä puutarhaamme. Olen kuvitellut, että heillä olisi täällä hyvät oltavat, mutta ei vara venettä kaada. Voi siis olla, että pölyttäjien vähäisyys ei ole kiinni meidän olosuhteista, mutta kai aina voi tarjota paremmatkin oltavat.

Nyt palaan takaisin sohvalle viltin alle unelmoimaan tulevasta kesästä. Kun suljen silmäni, voin kuvitella kulkevani puutarhassa kuunnellen lintujen laulua ja pölyttäjien pörinää, tuoksutellen puutarhan tuoksuja ja katsellen kaikkea sitä upeaa kauneutta.

Ihania tämän vuoden viimeisiä päiviä. Ensi kerralla ollaan jo siirrytty unelmoinnista tekoihin, eli ollaan kylvöksien äärellä.

Suosittelen hankkimaan inspiraatiota ja tarvikkeita tulevan kasvukauden onnistumisiin Pavunvarresta. Pääset sinne klikkaamalla tästä.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme