10.01.2022

Vuoden 2022 paprikalajikkeet

Tähän aikaan vuodesta olen yleensä jo kylvänyt ensimmäiset paprikat, mutta tänä vuonna olen omasta aikataulustani vähän jäljessä. Tosin aivan tarkoituksellisesti, sillä ajattelin vasta lähempänä helmikuuta alkaa tekemään ensimmäisiä kylvöjä.

Olen kuitenkin tehnyt alustavat suunnitelmat, mitä paprikalajikkeita aion kasvattaa. Tänä vuonna karsin taimimäärän lisäksi lajikemäärää. Viime vuonna taimimääri oli pitkälti yli 100, vaikka omaan käyttöön niistä jäi vain joitakin kymmeniä.

Tänä vuonna tilanahtaus esikasvatuksissa ei siispä ole niin paha, kuin viime vuonna. Tai niin kuvittelisin… Haaveissa olisi, että taimipöydällä mahtuisi taimet kasvamaan tilavasti ja siten, että kaikille riittäisi valoa vielä huhti-toukokuussakin.

Aiemmista hyväksi havaituista lajikkeista Ramiro Yellow jatkaa listalla. Sitä olen kasvattanut useana vuonna ja tykästynyt siihen. Satoisa ja erittäin herkullinen keltainen suippopaprika. Keltaisen version lisäksi kasvatan tänä vuonna ensimmäistä kertaa punaista Ramiroa.

Punaisen Ramiron lisäksi uusia lajikkeita tulee olemaan Pimiento, Mini Chocolate Bell ja Mini Bell Yellow. Pimiento on keltainen, pyöreähkö paprika, jonka hedelmistä voi kasvaa todella suuria. Mini Bell´it nimensä mukaisesti ovat pieniä paprikoita. Toiset ovat keltaisia ja toiset ruskeita. Näitä oli tarkoitus kasvattaa myös viime vuonna, mutta loppujen lopuksi ne kuitenkin jäivät kylvämättä, sillä taimia oli jo niin paljon.

Napostelupaprikat toimivat meidän perheessä hyvin, sillä etenkin pienimmäinen lapsista tykkää käydä hakemassa pieniä paprikoita naposteltavaksi. Ajattelin laittaa pienet paprikat ruukkuihin ja edellä mainittu nuorimmainen on jo yhden paprikaruukun varannut leikkimökin kuistille.

Suippopaprikat meillä yleensä syödään salaatin ja tortillojen kanssa, ja suuret pyöreät käytetään täytetyissä paprikoissa.

California Wonder on vielä harkinnassa. Se on hyvä paprika, mutta suurin osa sen sadosta tuntuu jäävän toistuvasti raa´asti.

Tarkoitus olisi kasvattaa jokaisesta lajikkeesta vain muutama taimi, jotta pysyn maltillisena. Viidestä lajikkeesta tulee äkkiä suuri taimimäärä, jos jokaista kasvattaa useamman taimen verran. Pyrin nyt myös kylvövaiheessa huomioimaan tämän, sillä usein on käynyt niin, että laitan siemeniä reilusti ja koulintavaiheessa en pysty ylimääräisiä taimia heittämään pois. Kun olen koulinut ne, niin huomaankin taimia olevan taas valtavat määrät.

Nähtäväksi jää, miten tänä vuonna käy…

Vinkkaan vielä lopuksi, että Pavunvarren valikoimasta löytyy huikea määrä erilaisien paprikoiden siemeniä. Jos et ole vielä tehnyt valintojasi omien lajikkeiden suhteen tai siemenet ovat vielä hankkimatta, niin klikkaa itsesi Pavunvarren nettikauppaa tästä (klik klik).

Ihanaa ja satoisaa uutta vuotta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme