24.01.2022

Tämän vuoden ensimmäiset kylvöt

Enää en malttanut olla iskemättä sormia multaan. Tai oikeammin sanottuna kookokseen. Eilen tein tämän vuoden ensimmäiset kylvöt ja kuten arvata saattaa, ensimmäisenä vuorossa olivat paprikat. Kasvualustana käytin hyväksi havaittua BioBizz Coco Mixiä.

Siemenet itävät hyvin lämmitettävässä juurrutusjärjestelmässä. Paprika kaipaa lämpöä itääkseen, joten olen kokenut tämän aivan loistavaksi avuksi.

Tein aiemmin testausta, että itääkö siemenet nopeammin tässä, lämminvesivaraajan päällä vai normaalissa huoneenlämmössä. Tämä voitti!

Lämmitettävään juurrutusjärjestelmään pääset tutustumaan klikkaamalla tästä.

Viime postauksessa kerroinkin pyrkiväni tänä vuonna maltillisuuteen taimien suhteen ja ainakin kylvövaiheessa tämä onnistui vielä hyvin. Kylvin viittä eri lajiketta ja jokaista vain 4-5 siementä, eli vaikka kaikki itäisivätkin, niin määrä pysyy fiksuissa mittakaavoissa.

Tänä vuonna pyrin siihen, että tarjoan taimille paremmat olosuhteen. Yleensä taimia on ollut niin paljon, että ne joutuvat kasvamaan hyvin pienissä ruukuissa kaikin puolin ahtaissa oloissa. Nyt tarkoituksena olisi tarjota suuremmat ruukut ja paremmin valoa. Jännä nähdä, kuinka paljon suuremmiksi taimet kasvavat.

Nyt, kun siemenet on kylvetty, alkaa se vaihe, jossa käyn vähän väliä kurkkimassa, joko siemenet ovat itäneet. Paprikan itäminen voi viedä useammankin viikon, joten turhaa tässä vaiheessa niitä on kuikkia. Siitä huolimatta tämä rumba alkaa heti kylvön jälkeen.

Olen katsellut aiempien vuosien taimikuvia ja taimi-ikävä alkaa olemaan valtavan suuri. Se tunne, kun taimet kasvavat ja pääsee seuraamaan niiden kehitystä, on yksi vuoden kohokohdista. Ja odotus siitä, milloin näkyy ensimmäiset nuput.

Tammikuu on ihan loppusuoralla ja ensi kuun itse koen talven viimeiseksi kuukaudeksi, mikä tarkoittaa sitä, että kevät on jo aivan nurkan takana! Se ja valon lisääntyminen ilahduttaa ainakin minua suuresti!

Eikä aikaakaan, kun pääsee tekemään muidenkin hyötykasvien kylvöt ja hakemaan talvetettavat kasvit kellarista valoon!

Mukavaa tammikuun loppua!

Jos kaipaat vinkkejä paprikalajikkeista, niin lue myös tämä postaus:

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme