01.05.2023

Vihdoinkin toukokuu!

En varmaan ole ainoa puutarhaharrastaja, joka odottaa joka vuosi toukokuuta saapuvaksi kuin kuuta nousevaa. Toukokuussa pääsee jo hyvin puuhastelemaan pihalle ja ihan kulman takana on taimien istuttaminen varsinaisille kasvupaikoille. Esikasvatusaika alkaa olemaan loppusuoralla.

Toivoin, että tässä vaiheessa paprikat ja tomaatit kukkisivat jo täyttä päätä, mutta vielä tarvitaan hieman malttia. Tomaateissa on ensimmäinen kukka auki, mutta pääosin ollaan nuppuvaiheessa. Paprikoissa on paljon nuppuja, mutta vielä ei ole yksikään kukka auennut.

Kuten ehkä muistatte, hehkutan joka vuosi sitä, miten paprikan kukat ovat yksiä kauneimpia kukkia, joita tiedän näin keväisin. Eli voitte varmasti kuvitella, kuinka suurella innolla odotan paprikoiden kukinnan alkamista.

Ihan pian on senkin aika…

Esikasvatustila loppui kesken, kuten ehkä jokainen pystyi arvaamaan. Pari viikkoa sitten pöytä alkoi olemaan melkolailla täynnä ja tässä välissä taimet ovat ehtineet kasvamaan niin suuriksi, etteivät ne enää mahtuneet pöydällä olemaan.

Sääennusteet kuitenkin lupailevat vielä yöpakkasia, joten en uskalla taimia istuttaa lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Laitoin osan taimista suureen muovilaatikkoon, jossa ne on helppo aamuisin kuljettaa kasvihuoneeseen ja illalla yöksi sisälle turvaan.

Olen aiemmin laittanut taimet pahvilaatikoihin, kun tomaatit ovat olleet maitotölkeissä. Mutta kastelu on siinnä systeemissä todella vaikeaa.

Vaikka kuinka yrittäisi saada veden osumaan vain tölkkeihin, niin onnistun kastelemaan myös laatikon, eikä pahvilaatikko kovin hyvin kestä sitä.

Muovilaatikko on selkeästi näppärämpi; maitotölkkien alakulmiin leikkasin saksilla kolot, joten nyt voin laittaa veden laatikon pohjalle ja sieltä taimet saavat veden otettua. Tämän olisi ehkä voinut keksiä vähän aiemminkin, mutta parempi myöhään, kuin ei silloinkaan.

Nyt kun sain suurimmat taimet pois pöydältä, on tilaa meloneille, kiwanoille, kurkuille, kesäkurpitsoille ja maisseille. Yllä kuva itäneestä kiwanosta. Itämisen piti viedä 10-14 vuorokautta, mutta lämmitettävässä minikasvihuoneessa itäminen vei 2 vuorokautta.

Tällä viikolla teen vielä viimeiset kylvöt esikasvatuksien osalta, kun kylvän kurkut, kesäkurpitsat ja maissit.

Ensi kerralla toivon mukaan päästään jo ihmettelemään taimia kasvihuoneessa!

Ihanaa toukokuuta Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme