26.07.2020

Vaivatonta hyötypuutarhailua

Meidän puutarha on jo vanha ja se on ollut välillä vuosikausia lähes hoitamaton. Joskus sen villeys harmittaa itseäni ja pohdin, että haluaisin siistin puutarhan, jossa rikkaruohot on helppo pitää kurissa, eikä ruusut, kriikunat ja kirsikat olisi päässeet valloittamaan niin suuria alueita.

Onneksi tuo harmitus on hyvin harvinaista, sillä tämä puutarha on kaikessa villeydessään upea paikka! Se tarjoaa valtavasti ihania hyötypuutarhan antimia, joiden eteen ei juurikaan tarvitse nähdä vaivaa.

Tontilla on aiemmin toiminut siideri- ja mehutehdas ja sen vuoksi tontilla on ollut satoja marjapensaita ja hedelmäpuita. Niiltä ajoilta on jäänyt ehkä parisen kymmentä kirsikkapuuta, kolme omenapuuta, kymmenkunta marjapensasta, reilusti kriikunapuita, luumupuita ja vadelmia.

Me istutimme ensimmäisenä kesänämme päärynäpuita, luumupuita ja viiniköynnöksiä. Muutoin monivuotinen hyötypuutarha on edellisten ja sitä edellisten omistajien istuttamaa.

Vaikka rakastan puutarhassa puuhailua, niin silti minusta on ihanaa, että on paljon niitäkin alueita, joille ei tarvitse tehdä juuri mitään ja silti saa satoa.

Keväisin annan hyötypuutarhalle kevätlannoituksen ja loppukesästä syyslannoituksen. Muutoin se on täysin oman onnensa nojassa. Siitä huolimatta se palkitsee keväisin upealla kukinnalla ja loppukesällä ja syksyllä ihanilla herkuilla.

Meillä nämä herkut käytetään pääosin suoraan herkutteluun. Jonkin verran teemme mehua ja hilloa, mutta todella paljon syödään tuoreita marjoja ja hedelmiä suoraan puusta/pensaasta.

Meillä ei lapsillekaan sanota, että näitä herkkuja pitäisi säästellä.

Aina näihin aikoihin pohdin, miten onnekas olenkaan, kun asun paikassa, jota ympäröi vanha puutarha. Kaikessa villeydessään ja rikkaruohoisuudessaankin tämä on niin ihanaa!

Toki aina uuteenkin puutarhaan saa istutettua hedelmäpuita ja marjapensaita, mutta itse olen niin malttamaton, että monien vuosien odotus sadosta tuntuu pitkälle ajalle. Nyt voin kaikessa rauhassa istutella uusiakin tulokkaita ja silti nauttia suuresta sadosta. Ja ajatella, että jonain päivänä ne uudet tulokkaat ovat niin suuria, että ne palkitsevat isolla sadolla ilman, että niiden eteen tarvitsee tehdä juuri mitään.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme