03.05.2021

Toukokuun touhuja

Pensaissa alkaa olemaan lehtien alut ja kevätkukkijat ovat jo täydessä vauhdissa täällä eteläisessä Suomessa. On siis erittäin ajankohtaista alkaa puuhastelemaan puutarhassa muutakin kuin haravointia.

Parisen viikkoa sitten kalkitsin kukkapenkit, marjapensaat, kasvimaat ja kasvihuoneiden kasvupedit ja viikko sitten tein kevätlannoitukset puutarhaan.

Perennapenkeistä siivoilin viime vuoden kuolleet kasvinosat, mutta ensimmäinen kitkemiskerta on edelleen tekemättä. Olen pyrkinyt valitsemaan sellaisia perennoja, että pääsen kitkemisessä melko vähällä. Pienemmässä puutarhassa tykkäsin kitkemistyöstä ja parin viikon välein kävinkin kaikki kukkapenkit läpi, mutta nykyisessä puutarhassa siihen ei aika enää riitä.

Vappuna pesin kasvihuoneet. Ne olivatkin todella kamalassa kunnossa syksyn jäljiltä. Pahimmat kohdat hankasin tiskiharjalla. Onneksi kaikki seinät eivät näyttäneet Ennen-kuvan kaltaiselta…

Ennen
Jälkeen

Kasvupedeissä tuppaa rikkaruohot rehottamaan, mutta kitken ne vasta, kun alan istuttamaan taimia ja samalla laitan katteen mullan pinnalle, joka melko hyvin auttaa ongelmaan.

Kasvihuoneiden osalta odottelen siis vielä hetken, jotta yötkin lämpiävät ja sitten aloitan istutukset. Aloitan päivisin viemään paprikan taimet kasvihuoneeseen ja tuon ne yöksi sisällä. Näin saan ikkunan eteen tilaa melonien, kurkkujen ja maissien taimille. Kuten olen kertonut, tänä vuonna esikasvatustilat ovat puolittuneet, joten pientä kikkailua joutuu harrastamaan, jotta saa kaikki esikasvatukset tehtyä.

Viiniköynnös alkaa heräilemään

Kasvulavojen valmistelunkin aloitin vappuna ja tarkoitus olisi kylvöt aloittaa porkkanoiden ja härkäpapujen osalta ihan lähiaikoina. Osa kasvulavoista kaipaa myös mullan lisäystä.

Pientä huolta aiheuttaa vesimyyrän tai minkä lie tihulaisen myllerrys kasvimaalla. Toissa vuonna kaikki porkkanat oli syöty ja viime vuonnakin koloja löytyi sieltä täältä. Nyt katselin, että edelleen myyräntyöt ovat jatkuneet kasvimaalla sekä kellarissa talvetettujen kasvien ruukuissa. Toivotaan, että tulevat kasvit saavat kuitenkin olla rauhassa.

Kylvösuunnitelmaa en ole vielä luonut, mutta se on alkuviikon ohjelmassa.

Toukokuu on ihanan kiireistä aikaa. Kiireessä on kuitenkin hyvä muistaa myös nauttia. Kierrellä puutarhassa ihmettelemässä kasvun etenemistä ja intoilla tulevasta kukinnasta ja sadosta!

Ihanaa toukokuuta Sinulle!

Mikäli haluat saada vinkkejä viljelykierron huomioivasta kasvimaasuunnitelman teosta, niin kannattaa lukea alla oleva postaus.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme