18.05.2021

Kasvihuoneistutuksia toukokuussa

Koko talven ja kevään paljon odotettu hetki on koittanut! Ilmat ovat täällä Kouvolassa lämmenneet niin paljon, että on päässyt aloittamaan taimien istuttamisen kasvihuoneeseen. Yölämpötiloja toki pitää vielä tarkkailla, sillä vielä kesäkuussakin saattaa olla todella kylmiä öitä. Pienellä riskillä siis mennään vieläkin, kun kasvihuoneissa ei lämmitystä ole.

Paprikat jo kipeästi kaipasivat pääsyä parempiin kasvuolosuhteisiin. Osassa on jo raakileet, eli suht aikaisin päästään tänäkin vuonna sadon makuun. Tosin verrattuna viime vuoteen ollaan kyllä auttamatta myöhässä, sillä viime vuonna toukokuussa syötiin ensimmäiset kypsät paprikat.

Tomaattien esikasvatus epäonnistui tänä vuonna aivan totaalisesti. Aluksi taimet tuntuivat jurottavan todella pitkään ennen kuin lähtivät kasvuun ja lopulta jäivät paprikoiden varjoon. Taimista tuli onnettoman honteloita.

Onneksi tomaatit voi istuttaa paljon syvemmälle, joten turhan pitkä runko ei sinällään haittaa. Niistä tulee tukevampia ja ehtivät vielä vallan mainiosti satoon.

Kieltämättä tilanne silti vähän harmittaa, kun on tottunut siihen, että pääsee istuttamaan jo kukkivat taimet kasvihuoneeseen. Toisaalta, jos ensi vuonna taimien esikasvatus onnistuu, niin sitä osaa taas arvostaa eritavalla, eikä pidä sitä itsestäänselvyytenä.

Oregano talvehti hyvin kasvihuoneessa. Se on mainio pölyttäjäkasvi. Kukkiessaan sen ympärillä käy melkoinen pörinä, kun mehiläiset hyörivät sen kimpussa.

Oreganoni on kasvanut kasvihuoneessa kaksi vuotta ja levinnyt todella hyvin. Nyt jaoin sen ja istutin toiseenkin kasvihuoneeseen.

Kellarissa oli käynyt jälleen tuholaisia. Talvetettujen kasvien ruukuissa oli melkoisia käytäviä ja osa kasveista näyttää kuolleen. Persikka on onneksi suht hyvässä voimassa ja kukkii nyt kasvihuoneen lämmössä.

Viimeiset esikasvatukset tein viikonloppuna. Kylvin maissia ja kesäkurpitsaa, sekä kurkkua. Kurkut ehtivät hyvin ilman esikasvatustakin ja suurimman osan kylvänkin suorakylvönä. Muutaman viikon sadonaikaistuminen kuitenkin houkutti niin paljon, että muutaman siemenen kylvin jo nyt.

Meidän pihassa on nyt käynnistymässä yksi kesän kauneimmista hetkistä. Hedelmäpuut alkavat kukkimaan. Kriikunoiden, luumujen ja päärynöiden nuput ovat jo hyvin lähellä aukeamista. Omenat ja kirsikat ovat niitä ihan vähän jäljessä.

Siispä seuraavalla kerralla blogissa luvassa hedelmäpuiden kukinnan ihanuutta!

Mukavaa toukokuuta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme