20.09.2021

Tomaattisato – kypsyneitä ja raakileita

Tänä vuonna aloitin tomaatin kasvatuksen itselleni normaalia myöhempään ja koko esikasvatus epäonnistui muutenkin. Taimipöytäni oli jälleen kerran liian täynnä, joten taimet olivat liian pienissä ruukuissa ja joutuivat suurien paprikoiden varjoon.

Kasvihuoneeseen istutin toukokuussa surkean kokoisia taimia ja vähän pelkäsin, että näinköhän tomaattisato on tänä vuonna vain haave.

Olen tottunut aiempina vuosina siihen, että juhannuksen aikoihin päästään omien tomaattien makuun ja tänä vuonna ensimmäiset tomaatit saatiin heinäkuun lopussa. Vasta elokuun loppupuolella pääsimme kunnolla sadon makuun.

Yhä edelleen raakileita riittää valtavat määrät kasvihuoneeseen. Näyttää siis sille, että saamme kantaa hurjat määrät raakoja tomaatteja sisälle kypsymään, kun ilmat tästä vähän vielä kylmenevät.

Tämä ei sinällään ole ongelma, sillä tomaatti kypsyy hyvin myös sisällä. Tomaatit kerätään mieluiten terttuina ja laitetaan laakeisiin astioihin. Haen syksyisin kaupoista hedelmälaatikoita, joihin tomaatit laitan kypsymään. Hedelmälaatikoissa on valmiina reikiä, jotta ilma kiertää hyvin ja ne ovat muutenkin napakoita ja näppäriä.

Osa kypsyttää tomaatit pimeässä ja viileässä, mutta meillä ne ovat keittiössä, eli valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Käyn päivittäin raakileet läpi ja otan kypsyneet tomaatit erilliseen astiaan, josta niitä voi napostella tai käyttää ruuanlaitossa. Samalla katson, onko raakileiden seassa huonoksi menneitä yksilöitä ja poistan ne. Yksikin pilaantunut tomaatti raakileiden keskellä pilaa nopeasti ison määrän tomaatteja ympäriltään.

Ei siis hätää, jos tomaattisato näyttää vielä raa´’ alta! Vielä ehtii sato kypsymään. Jos ei ulkona, niin viimeistään sisällä!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme