02.04.2024

Tervetuloa huhtikuu

Hurjaa, miten nopeasti aika menee. Tuntuu, että vastahan maaliskuu alkoi ja nyt ollaan jo huhtikuussa. Toukokuu ja taimien kasvihuoneeseen istutus lähestyy siis vinhaa vauhtia.

Paprikan taimet odottavat ikkunalaudalle pääsyä, jotta niillä on enemmän tilaa ympärillään ja kuitenkin valoa riittää. Nyt ne ovat kuin sillit suolassa, mikä ei tee kasvulla hyvää.

Paprikat ovat kukkineet jo jonkun aikaa, mutta vielä ei näy raakileita. Jospa pian pääsisi niitäkin ihailemaan. Vuoden ensimmäisissä raakileissa on aina jotain omaa taikaa. Aivan kuten ensimmäisissä sirkkalehdissä ja kukissakin.

Tomaatin taimiin alkaa kasvamaan ensimmäiset varsinaiset lehdet. Tomaattien kasvu on aluksi tuskastuttavan hidasta, mutta kun ne pääsevät vauhtiin, niin hitaudesta ei ole enää tietoakaan.

Tänäkin vuonna tomaatin taimista kasvoi hyvin honteloita, kun paprikan taimet olivat valon edessä, mutta se ei haittaa. Tomaatit voi kouliessa istuttaa niin syvään, ettei hontelolla alkutaipaleella ole merkitystä.

Viime viikolla kylvin lisää tomaatteja, erilaisia munakoisoja, ananaskirsikoita ja mansikkakoisoja. Toivottavasti en ole myöhässä ananaskirsikoiden kanssa. Tarkoitus oli tehdä kylvöt vähän aiemmin, mutta viime kuu meni niin vauhdilla, etten huomannut ajankulua.

Luin kuitenkin, että ananaskirsikat ovat monivuotisia, eli jos ne eivät ehdi satoon, niin otan syksyllä pistokkaita ja yritän talvehdittaa taimet.

Ananaskirsikat, mansikkakoisot ja munakoisot itävät hitaasti, joten ne eivät ole vielä itäneet.

Aivan loppukuusta kylvän vielä melonien, kurkkujen ja kesäkurpitsojen taimet ja sittenhän esikasvatukset alkavatkin olla siinnä. Talvi tuntuu aina olevan niin pitkä, että suorastaan yllätyin, miten nopeasti tänä vuonna aika on mennyt. Noin 1,5 kuukautta ja sitten taimet pääsee jo istuttamaan kasvihuoneeseen.

Ulkona kevätkukkijoiden piippoja on alkanut tupsahdella vähän sieltä sun täältä, ja aivan pian päästään nauttimaan ensimmäisien krookuksien kukista.

Ja muistutuksena: jos et vielä ole aloittanut kylvöjä, niin nyt kannattaa kipin kapin aloittaa esikasvatukset!

Ihanaa huhtikuuta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme