20.02.2023

Tämän vuoden tomaattilajikkeet

Pahimpina (vai parhaimpina?) tomaattihulluusvuosina kasvatin monia kymmeniä tomaattilajikeita per kesä. Noina kesinä aikaa kasvihuoneissa meni valtavasti, sillä tomaattien hoito on jatkuvaa työtä. Muutoin varkaat pääsevät kukoistamaan oikein urakalla.

Jossain vaiheessa aikaa ei tuntunut olevan enää tarpeeksi paljon ja lisäksi oma tomaattiallergiani vaivasi sen verran, että päätin vähentää tomaattien kasvatusta. Muutamat viime vuodet onkin menneet ihan muutaman taimen voimin.

Nyt tuttu tomaattihulluus alkaa nostamaan päätään, mutta siitä huolimatta aion pysytellä järkevissä taimimäärissä.

10 tomaatin taimea riittää tänä vuonna. Mielenkiintoisia lajikkeita olisi valtavasti, joten lajikkeiden valinta on todella vaikeaa. Lähdin pohtimaan, millaiseen käyttöön tomaatit tulevat.

Tuoreeltaan syötävissä tärkeintä on makeus ja runsassatoisuus, joten päädyin Supersweet 100-lajikkeeseen. Kokemukseni mukaan se on todella runsassatoinen ja herkullinen. Meillä koko perhe tykkää käydä napostelemassa tomaatteja kasvihuoneessa suoraan pensaasta, joten tämä lajike on meille oivallinen. Supersweet 100 on runkotomaatti, joten siitä pitää muistaa poistaa varkaat.

Ruuan laittoon ´Sukkula´ kuulostaisi hyvältä, mutta olen kasvattanut sitä useampana vuonna ja olen pettynyt sen satomäärään, joten tänä vuonna kokeilen pensastomaatti ´Hoffmanns Rentitaa´. Sen olen kuullut olevan erittäin satoisa, joten otan kokeiluun. En tiedä, kuinka vetinen tomaatti on verrattuna Sukkulaan, mutta ainakin tähän saakka ihan ”normaalit pensastomaatit” ovat olleet ruuanlaitossa ihan käyttökelpoisia.

Edellä mainittuja lajikkeita meinasin kasvattaa muutaman per lajike. Lisäksi hauskuuden vuoksi päädyin kasvattamaan kolmea lajiketta lähinnä siksi, että ne ovat hauskannäköisiä. Ne ovat myös hyvänmakuisia, vaikkakaan niiden satoisuus ei muistini mukaan ollut huippuluokkaa. Voin toki muistaa väärinkin.

´Ozark Sunset´, ´Wooly Blue Jay´ ja ´Green Sausage´ tarjoavat herkullisuuden lisäksi myös silmän iloa. Näitä kasvatan vain yhden per lajike tänä kesänä.

Luulen, että näillä lajikkeilla pärjätään tuleva kesä. Toki on aina mahdollista, että vastaan tulee joku mielenkiintoinen taimi, joka on pakko hankkia.

Tomaatit kylvän tämän kuun loppupuolella. Sitä ennen kylvövuorossa on ´Teresa´munakoiso ja pepino, jotka kylvän tänään. Pepinon itämisaika on 10-30 päivää, joten jännityksellä odotan kuinka kauan loppujen lopuksi itäminen vie.

Toivottavasti ensi kerralla päästään kurkkailemaan munakoison ja pepinon sirkkalehtiä.

Ihanaa, kun valoisuus on jo selkeästi lisääntynyt ja päivät pidentyneet. Ei enää aikaakaan, kun kevät on täällä!

Ihanaa helmikuun loppua Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme