06.02.2023

Kylvösuunnitelma

Heti ensimmäisenä aurinkoisena päivänä tuntui, että kevät on ihan pian täällä. Ja yllättävän nopeasti se sieltä tuleekin. Itse ajattelen helmikuun olevan jo kevään etkokuukausi ja maaliskuu onkin jo sitten ihan kevättä. Pian voi sanoa, että taas yhdessä talvesta selvittiin!

Ensimmäiset paprikan taimet olen jo koulinut ja pari viikkoa sitten kylvetyt siemenet ovat itäneet todella hyvin. Ne koulin vasta reilun viikon päästä.

Myös taimien kouliminen tuo kevään tuntua ja saa kaipaamaan sitä aikaa, kun pääsee kasvihuoneessa iskemään kädet lämpimään multaan. Kun suljen silmät ja mietin tuota hetkeä, voin lähes haistaa kasvihuoneen tuoksun nenässäni. Se on yksi lempparituoksuni.

Tein kylvösuunnitelmaa esikasvatusajalle. Nyt kun kasvatan uusia kasveja, niin jouduin ihan miettimään, että milloinkas kylvöt pitääkään tehdä. Onneksi siemenpusseissa on hyvät ohjeet.

Tässä kuussa, eli helmikuussa kylvän ´Teresa´-munakoison, pepinon ja tomaatit. Tomaatit jo unohtuivat kylvölistaa kirjoittaessani, mutta pitäähän muutamia tomaattejakin kasvattaa. Tänä vuonna tuttu tomaattihulluus meinaa jälleen nostaa päätään. Ilmeisesti muutaman vuoden lepoaika on tehnyt tehtävänsä.

Munakoisoa en ole kasvattanut siemenestä koskaan. Joskus olen taimesta sitä kokeillut, mutta silloin en saanut satoa. Jospa tänä vuonna onnistuisi paremmin.

Samoin pepinoa olen kasvattanut taimesta saakka ilman onnistumista, mutta usko on kova siihen, että tänä vuonna onnistutaan.

Maaliskuussa kylvän ananaskirsikan, mansikkakoison, okran ja ´Patio Baby´-munakoison. Nämä kaikki siis aivan uusia tuttavuuksia.

Huhtikuulle jää pikkelssikurkku, vesimelonit, kiwano, kurkut, kesäkurpitsat ja maissi. Jos kevät näyttää myöhäiseltä, niin kurkkujen, kesäkurpitsojen ja maissin kylvön jätän toukokuulle.

Olen vähän huolestunut siitä, miten esikasvatustila tulee tänä vuonna riittämään. Mutta sehän on jokavuotinen murhe, joten kuulunee esikasvatukseen yhtä varmasti kuin multa ja lannoitteet. Aina on sopu sijaa antanut, vaikkakin valosta on usein selkeää taistelua.

Joka kevät päätän, että ensi vuonna vähennän esikasvatettavien taimien määrää. Ja tuo päätös pitää jouluun saakka. Heti, kun ensimmäiset kylvöt saa tehtyä, niin tuo päätös unohtuu täysin ja minut valtaa tilaoptimismi. Kuvittelen tilan olevan rajatonta, vaikka tiedänkin, ettei niin ole.

Onneksi olen kuullut, että näin tapahtuu muillekkin, eli en ole ainoa.

Lopuksi vielä muistutuksena; jos et ole vielä kylvänyt paprikoita, niin ne kannattaa jo kylvää. Etenkin jos lisävaloa on tarjolla. Ja vaikka ei olisikaan, niin tämän kuun loppupuolella kannattaa paprikoiden kylvö tehdä. Paprikat vaativat pitkän esikasvatusajan, jotta ne ehtivät kunnolla satoon.

Ihania esikasvatusaikoja Sinulle! Ensi kerralla aiheena on tänä vuonna kasvatuksessa olevat tomaattilajikkeet.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme