07.03.2023

Taimikuulumisia

Ihanaa! Aurinko paistaa ja taimien vihreys ilahduttaa joka päivä. Viimeksi kerroin kylväneeni munakoison ja pepinon siemenet ja lukeneeni, että niiden itäminen saattaa viedä todella kauan. Pepinojen itämisaika oli 10-30 päivää. Yllätyksekseni sekä munakoisot että pepinot itävät 6.ssa päivässä. Uskoisin, että lämmitettävä minikasvihuone edesauttoi nopeaa itämistä. Olen muutenkin huomannut, että siemenet itävät siinnä todella nopeasti.

Pepinon siemenet olivat todella pieniä. Jostain syystä oletin niiden olevan isompia ja vähän yllätyin, kun näin siemenet. Myös taimet ovat tosi hennon pikkuruisia.

Munakoison siemenet olivat vähän suurempia. Innolla odotan ensimmäisien varsinaisien lehtien kasvamista. Munakoisot ovat todella upeita kasveja ja vaikka en saisi satoa, niin näiden kasvattaminen on hyvin innostavaa.

Ikävä kyllä meillä kylmyys hidastaa taimien kasvua huomattavasti. Huone, jossa taimet ovat, on todellakin viileä ja multa on jatkuvasti kylmää, mikä ei ole kasvulle hyväksi. Ilman juuria vahvistavaa ainetta kasvu stoppaa oikeastaan kokonaan. Ihmettelin useampana vuonna, miksi taimet kasvavat niin valtavan hitaasti ja vasta nyt mieleeni tuli, että kostea multahan on hirmu kylmää, eikä kylmässä mullassa voi juuret kasvaa kunnolla, jolloin myöskään taimi ei kasva.

Bio-Bizzin Root-Juicea olen käyttänyt useampana vuonna ja se on ollut suureksi avuksi, vaikka en ole ymmärtänyt, miksi juuret ja taimet eivät ole kasvaneet. Tänä vuonna otan kokeiluun uuden lannoitesarjan ja kerron, miten se vaikuttaa kasvuun.

Hankin AHF Starters Kit-paketin, jossa on kaikki Dutch Formula-sarjan lannoitteet ja lisäravinteet samassa pakkauksessa. Paketti sisältää kaikki tarvittavat ainesosat juurruttamisesta aina sadonkorjuuseen saakka ja tuotteet sopivat kaikille kasvualustoille ja kaikille viljelytekniikoille. Tarkemmin pääset pakettiin tutustumaan klikkaamalla tästä.

Aloitin sarjan käytön viikko sitten Root Stimulatorilla ja huomasin, että taimien pysähtyneen kasvun käynnistyvän jälleen. Tänään kasteluveteen sekoitin ohjeen mukaan muutkin suositellut ravintoliuokset, joten katsotaan parin viikon päästä, miltä vaikuttaa.

Vaikka en ole hifistelijä lannoiteasioissa ja mielelläni tekisin niin, että lannoittaisin taimet kerran esikasvatusvaiheessa ja seuraavaksi kasvihuoneeseen istuttaessa, niin olen huomannut, että pienellä hifistelyllä saa parempia tuloksia aikaan, ja siksi yritän jaksaa puljata lannoiteliuoksien kanssa. Myönnän kuitenkin, että se ei ole se osa, mistä erityisesti nauttisin taimikasvatuksessa. Hyvistä tuloksista sen sijaan nautin paljon ja olen todennut, että hyviin lannoitteisiin kannattaa ehdottomasti sijoittaa. Miksipä käyttää aikaa ja vaivaa, jos ei halua myös hyviä kasvatustuloksia?

Tomaatit kylvin helmikuun 2.päivä. Nyt ne ovat pitkiä honteloita sirkkalehtisiä taimia. Tomaatin taimissa venähtäminen ei haittaa, sillä ne voi istuttaa aina aina vain syvempään, eikä siitä ole kasvulle haittaa. Päinvastoin. Aina, kun tomaatti istutetaan syvempään, se tukevoituu ja kasvattaa mullan alle jäävään varteen uusia juuria.

Tammikuun lopussa kylvetyt paprikat pitäisi koulia pikku hiljaa. Ne ovat vähän jääneet nyt vaille huomiota muiden kiireiden vuoksi, mutta eipä niillä vielä mitään kamalaa kiirettä ole. Jospa tällä viikolla saisin koulittua taimet omiin ruukkuihinsa, niin ne pääsisivät aloittamaan kunnolla kasvunsa.

Ensimmäiset paprikat kylvin tammikuun 9.päivä, mutta niiden itäminen kesti ihan älyttömän kauan. Kasvu myös tuntui junnaavan paikallaan ja oletan sen johtuneen siitä, että juuret eivät päässeet kasvamaan kylmässä mullassa. Nyt kasvu näyttäisi lähteneen käyntiin ja uskoisin Root Stimulatorin olevan siihen syynä.

Tällä viikolla kylvän ananaskirsikan, mansikkakoison, okran ja ´Patio Baby´-munakoison. Ananaskirsikan itämisaika on 20-30 vuorokautta. Okran ja mansikkakoison itämisajasta en löytänyt mitään tietoa, joten se jää nähtäväksi. Munakoison itämisajaksi kerrotaan 10-30 vuorokautta, mutta katsotaan josko tämäkin itäisi nopeammin, kuten aiemmin kylvämäni `Teresa´-lajikekin.

Maaliskuu on yksi lemppari ajankohtani. Se on pitkän talveen jälkeen lupaus keväästä aurinkoisine päivineen ja auringon lämpö iholla huokuu lupauksia tulevasta kesästä.

Nautitaan maaliskuusta täysin siemauksin!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme