03.10.2022

Tämän vuoden paprikat – jatkoon vai ei?

Tänä vuonna kasvatin ennätysvähän erilaisia paprikoita. Valitsin vuoden alussa vain 5 lajiketta, eli Ramiro Yellow, Ramiro Red, Pimiento, Mini Chocolate Bell ja Mini Bell Yellow. Näistä olin aiemmin kasvattanut vain keltaista Ramiroa. Sen olin todennut erinomaiseksi paprikaksi, joten halusin kokeilla myös sen punaista versiota.

Ramirot ovat makeita suippopaprikoita, Pimiento on keltainen, pyöreähkö paprika, jonka hedelmistä luvattiin kasvavan todella suuria ja Mini Bell´it nimensä mukaisesti ovat pieniä paprikoita. Toiset ovat keltaisia ja toiset ruskeita

Ensimmäisenä satoa saimme Mini Bell-paprikoista. Ruskeat olivat hyvin vahvan makuisia ja keltaiset taas makeampia. Ensimmäinen ajatus oli, että nämä eivät mene jatkoon, koska ensimmäiset paprikat olivat mauttomia. Kesän edetessä maku kuitenkin vähän parani ja otin niistä siemeniä talteen ajatellen, että ovat niin satoisia, että kasvatan ensi vuonnakin.

Mutta loppujen lopuksi totesin Mini Bellit melko turhina; syötävää niissä oli todella vähän ja siemeniä ihan valtaisasti. Käytössä siis oikeastaan hyödyttömiä ja koska maku ei missään vaiheessa saanut suuria kannatuksia, niin jätän tulevaisuudessa nämä kasvattamatta. Hauska kokeilu, mutta ei jatkoon.

Sen sijaan molemmat Ramirot olivat odotusten mukaisesti erinomaisia. Keltaisesta tiesinkin sen olevan todella hyvä ja satoisa, ja nyt punainen versio osoittautui samanlaiseksi. Makeita, herkullisia ja helppoja kasvattaa.

Pimiento-paprikat jäivät meillä melko pieniksi, mutta niiden maku oli todella hyvä. Mitään huippusatoa emme saaneet, mutta aika kivasti kuitenkin. Paprikat olivat makeita ja tykkäsin niistä erityisesti tuoreeltaan syötynä. Täytetyissä paprikoissa kaipaan vahvempaa paprikan makua, mutta tuoreeltaan juuri tälläiset makeat herkut ovat täydellisiä.

Jatkoon nämäkään eivät kuitenkaan pääse, sillä makeiden herkkujen lisäksi kaipaan hyviä paprikoita juurikin täytettyihin paprikoihin ja jatkan niihin täydellisen lajikkeet etsimistä.

Tänä vuonna jatkoon pääsevät siis vain Ramirot. Pimientoa voin kuitenkin suositella, sillä se on hyvin herkullinen, eikä itse paprikassa ole mitään vikaa. Koska tykkään kokeilla uusia lajikkeita, niin aina osa on jätettävä pois, jotta voi ottaa taas uusia lajikkeita kokeiluun.

Pikku hiljaa täytyykin alkaa pohtimaan, että mitä paprikoita kasvatan ensi vuonna, jotta ehdin tilaamaan niiden siemenet hyvissä ajoin. Tämä viiden lajikkeen valikoima tuntui olevan aika passeli, joten taidan ensi vuonna mennä samalla määrällä.

Ihanaa lokakuun alkua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme