29.04.2024

Taimien kuulumisia

Tänä vuonna on korostunut, miten suuri vaikutus taimien hoidolla on. Jos taimia hoitaa, ne kasvaa hyvin ja jos niitä ei hoida, niin ne eivät kasva ollenkaan.

Tietysti aivan loogista, mutta jostain syystä sitä helposti kuvittelee, että taimet pärjäävät itsekseen, eikä se ole niin justiinsa, jos niitä ei istuta isompiin ruukkuihin tai jos multa pääsee jatkuvasti kuivumaan täysin kuivaksi saakka.

Taimet pysyvät hengissä huonollakin hoidolla, mutta ne eivät kasva kunnolla.

Tänä vuonna paprikoita lukuun ottamatta taimet ovat jääneet todella huonolle hoidolle. Koulimiset on unohtuneet ja olen elänyt kuvitelmassa, että onhan tässä aikaa.

Ehkäpä kylmät ilmat ovat osaltaan vaikuttaneet kuvitelmaan, sillä todella yllätyin tajutessani, että huhtikuu on lopussa.

Munakoisot ja ananaskoisot ovat surkean pieniä ja epäilen, että ehtivätkö ne millään satoon saakka. Toisaalta, muistelisin, että viime vuonnakin munakoisot olivat todella pieniä pitkään ja yht äkkiä ne alkoivat kasvamaan vauhdilla. Tänään istutan taimet ruukkuihin, joten seuraillaan, miten kasvu alkaa edistymään.

Myös tomaatin taimet ovat surkean pieniä, sillä niidenkin kouliminen jäi todella myöhään. Taimet istutin maitotölkkeihin ja jätin reilusti tilaa, jotta multaa voi lisätä kasvun edetessä. Täten honteloista taimista saa tukevampia. Nyt taimet ovat sen verran kasvaneet, että olen päässyt purkkeja täyttämään.

Amppelitomaatit jätin valmiiksi ryppäiksi, jotta ne on helppo istuttaa amppeliin sitten, kun on aika siirtää taimet kasvihuoneeseen.

Paprikoissa on jo isohkoja raakileita, mutta ne ovatkin saaneet parempaa hoitoa kuin muut taimet. Lehdistöstä kuitenkin näkee, että hoito olisi voinut olla parempaakin, sillä osa lehdistä on kuivahtanut ja osassa näkyy ödeemaa.

Taimet ovat siis tänä vuonna olleet heitteillä, mutta onneksi ruukkuihin istuttaessa sekoitin kasvualustaan biohiiltä. Biohiilet tarjoavat maaperän hyödyllisille mikro-organismeille kasvualustan, joka auttaa juurien kehitystä, kasvien kasvua ja lisää taudinkestävyyttä. Uskon, että biohiilet ovat olleet erityisesti tänä vuonna suurena apuna taimille.

Nähtäväksi jää, onko laiskuus ollut loppujen lopuksi hyväkin asia, sillä jos ilmat eivät ala lämpiämään, en uskalla taimia istuttaa kasvihuoneeseen niin aikaisin kuin yleensä ja pienet taimet mahtuvat helpommin olemaan sisällä. Melkolailla tavaksi on tullut äitienpäivänä aloittaa taimien istutus kasvihuoneisiin, mutta tänä vuonna olen hyvin skeptinen sen suhteen, että niin uskaltaisi tehdä.

Toivottavasti kuvitelmani osoittautuvat vääriksi ja äitienpäivän aikana on jo ihanan lämmintä.

Parin viikon päästä katsotaan, miten munakoisot ovat lähteneet kasvamaan. Ne pääsee istuttamaan kasvihuoneeseen vasta kesäkuun puolella, kun yötkin pysyvät lämpiminä, joten ehkäpä niiden kanssa ei vielä paniikkia ole.

Mukavaa vappua Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme