09.03.2019

Taimien hoitoa ja kevään odotusta

Täällä taimikasvatukset ovat jo täydessä vauhdissa. Eri kokoisia paprikan ja tomaatin taimia löytyy pöytäpuutarhasta, makuuhuoneesta ja viherhuoneesta. Niiden lisäksi orvokit alkavat olemaan jo kivan kokoisia ja kiwanotkin ovat juuri itäneet. Porrastettu kylvöaika on helpottanut koulimisvaihetta, mutta toisaalta lannoituksen kanssa pääsisin helpommalla, kun kaikki saman lajin taimet olisivat samassa kasvupisteessä. Toisaalta, paprikoiden itämisaika ja kasvutahti vaihtelee niin paljon, että tilanne voisi olla aivan sama, vaikka olisin kylvänyt kaikki samana päivänä.

Koulinen siis tarkoittaa sitä, kun taimet istutetaan harvempaan suurempaan ruukkuun. Ensimmäinen koulinta kannattaa tehdä silloin, kun taimissa on näkyvissä ensimmäiset varsinaiset lehdet ja toinen sitten, kun taimi on jo kasvanut suureksi ja taimiruukku on aivan täynnä juuria.

Etenkin aivan pienet taimet ovat niin herkkiä, että niiden kanssa saa olla varovainen, ettei katkaise niiden vartta. Yleensä tässä vaiheessa juuri on kuitenkin vielä niin lyhyt ja suora, että taimi nousee helposti, kun sen nostaa varovasti lehdestä kiinni pitäen.

Ylös nostetut taimet istutetaan samantien uudelleen. Tomaatin voi istuttaa selvästi syvempään, mitä aiemmin, sillä silloin se kasvattaa varteen juuria ja tukevoituu.

Itselläni oli ajatuksena nyppiä jokaisesta kasvupotista ylimääräiset taimet pois ja jättää aina vain yksi taimi per lajike kasvamaan. Kuten joka vuosi, aloin kuitenkin taimia koulimaan, sillä en pysty niitä vain nyppimään ja heittämään pois. Tämän vuoksi taimia on jo tässä vaiheessa vuotta lähes kolminkertainen määrä siihen nähden, mitä olin suunnitellut ja olen koulinut vasta paprikat. Saa nähdä, miten käy tomaattien kanssa. Joka ikinen vuosi huijaan itseäni samalla tavalla ja sitten olen taas pulassa taimimääräni kanssa. Toisaalta, eivät ”ylimääräiset” taimet koskaan hukkaan mene, joten tämä itsensä huijaaminen on oikeastaan vain hyvä juttu.

Lannoitus aloitetaan parin viikon kuluttua koulimisesta. Aluksi lannoitetta annetaan vain mietona liuoksena huomioiden lannoitteen omat annosteluohjeistukset.

Omille paprikan taimilleni olen tänä vuonna antanut BioBizzin ravinteita. Jo pienestä pitäen taimet ovat saaneet Root Juicea, joka kiihdyttää juurten kasvua ja maan mikrobiologista elämää sekä Bio Heavan kasviravinnetta, joka on energia boosteri. Taimien kasvettua vaihdoin Root Juicen Bio Grow´hun ja nyt nuppujen ilmaannuttua olen alkanut lisäämään veteen lisäksi Bio Bloomia. Näin kasvi saa aina juuri oikeanlaista ravintoa eri kasvuvaiheissaan.

Tein vertailua viime vuoden kasvatuksiin. Viime vuonna paprikat alkoivat kukkimaan paljon myöhemmin kuin tänä vuonna. Ensimmäiset nuput ilmestyivät huhtikuun alussa ja tänä vuonna helmikuussa. Paprikoiden osalta toki lajikkeet vaikuttavat paljon, mutta esimerkiksi molempina vuosina olen kasvattanut Patio Red paprikaa. Viime vuonna kylvin sen tammikuun puolessa välissä ja siihen ilmestyi nuppuja huhtikuun alussa. Tänä vuonna kylvin sen 16.1 ja ensimmäiset nuput huomasin jo parisen viikkoa sitten. Olen siis erittäin tyytyväinen tämän vuoden kasvatuksiin ja haaveilen siitä, että saadaan jo alkukesästä saakka herkutella omilla paprikoilla.

Täällä kevät tuntuu antavan odottaa itseään. Lunta riittää vielä aivan valtavasti, mutta onneksi kovat yöpakkaset näyttävät helpottaneen. Eilen oli ihana herätä siihen, kun räystäistä lorisi vesi. Jospa tämä kevät tästä pian alkaisi edistymään! Itse kaipaan jo valtavasti pälvien ilmestymistä, sillä ne ovat jo selkeä merkki siitä, että jossain vaiheessa maa on taas sula ja pääsee möyrimään maata. Ensi kerralla blogissa pohditaan ja tarkkaillaan kevään merkkejä. Toivottavasti niitä on sitten jo runsain mitoin!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme