23.02.2019

Haaveissa upea tomaatti-kesä

Pikkuisen malttamattomana aloittelin jo tomaattien kylvöt. Viikko sitten kylvimme pihvitomaatteja tyttären kanssa ja tällä viikolla jatkoin kylvöjä. Yhteensä on nyt kylvettynä 41 lajiketta, eli lähes puolet lajikkeista on vielä laittamatta. Suuren rankkauksen jälkeen lajikevalikoima kaventui 74 tomaattiin. Jätin pienen varan vielä, sillä tiedän, että kevään mittaan törmään vielä lajikkeisiin, joita on vaan pakko saada kasvattaa.

Viime vuoden tomaateista pieni osa pääsi jatkoon, mutta suurin osa on sellaisia lajikkeita, joita kasvatan ensimmäistä kertaa. Olin päättänyt, että valitsen tänä vuonna lajikkeet siten, että ne tekevät mahdollisimman suuren sadon, mutta järjen ääni hiljenee heti, kun näen kuvia erilaisista tomaateista. Jossain vaiheessa päädyin siihen, että yli 70 taimesta tulee varmasti tarpeeksi satoa, vaikkei kaikki jättisatoisia olisikaan. Joten uusien lajikkeiden kohdalla mennään jälleen kerran ulkonäkö edellä.

Valikoimassa on nyt pieniä ja suuria, pyöreitä, pitkulaisia ja monimuotoisia tomaatteja, joiden värit vaihtelevat keltaisesta vihreään, punaisesta oranssiin, violetistä valkoiseen, unohtamatta raidallisia yksilöitä. En vaan millään pysty vastustamaan erilaisia tomaatteja, kun niiden valikoimat ovat niin valtavan laajat.

Minusta on aivan huippu ihanaa, kun pöydässä on kuppi, joka on täynnä kaiken värisiä ja muotoisia tomaatteja. Ne ovat kuin karkkeja, mutta paljon parempia.

Kylvetyistä tomaateista muutama on jo itänyt, mutta suurin osa on vielä visusti piilossa kasvualustassaan. Pihvitomaatit kylvettiin kookospelletteihin, sillä ne ovat tosi näppäriä silloin, kun on kylvöpuuhissa lapsen kanssa. Itse kokeilin  ensimmäistä kertaa kylvää siemenet Root!t juurrutussieniin ja mielenkiinnolla odotan, millaisia ne ovat käytössä. Ainakin kylvö sujui todella nopeasti. Paketissa on astia, jossa on 24 juurrutussientä, jotka ovat jo valmiiksi kosteita. Sienet kastellaan ja sen jälkeen ne ovatkin valmiit kylvöpuuhiin. Sienissä on valmiit kolot, joihin siemenet tiputetaan ja lopuksi siemenet peitetään palalla sientä. Todella siistiä ja nopeaa, joten kylvöpuuhat onnistuvat vaikka keittiön työpöydällä ilman, että muulta perheeltä tulee sanomista multasotkuista.

 

 

Vasta itäneet tomaatin taimet ovat vastustamattoman suloisia, niin herkkiä ja kauniita! Alla olevan kuvan taimet on vasta haettu lämminvesivaraajan päältä, jossa ne olivat itämässä. Kuten huomaa, taimet ovat hyvin vaaleita, kun ovat olleet aivan hämässä. Nyt ne pääsivät pöytäpuutarhan lamppujen alle, joten äkkiä ne alkavat vihertymään kauniisti.

 

 

Tomaatit voi istuttaa aina vain syvempään, joten ei haittaa, vaikka venähtävät aluksi vähän ja ovat hentoja. Taimet tanakoituvat kyllä, kun ne istutetaan uudelleen syvempään. Mullan alle jäävään varteen kasvaa uusia juuria, eikä ole pelkoa siitä, että taimi alkaisi mätänemään, kuten esimerkiksi paprikan kohdalla on pelkona, jos se istutetaan syvempään, mitä aiemmin.

 

 

Puolisoni epäilee vahvasti, että olen vielä kevään aikana pulassa taimien kanssa, kun aloitin näin aikaisin tomaattien kylvön. Se voi hyvinkin pitää paikkansa. Olen erittäin lahjakas unohtamaan aina tässä vaiheessa vuotta sen, että huhtikuussa manailen ikkunoiden mataluutta. Sietäisivät olla vähän korkeammat, jotta itseni pituiset tomaatintaimet mahtuisivat kasvamaan valossa. Mutta tänä keväänä luonnollisestikaan en usko, että ikkunakorkeus loppuu kesken… Puutarha-harrastajilla tuppaa olemaan lievää taipumusta itsensä huijaamiseen, mutta se lienee osa harrastuksen viehätystä.

Oikeasti tomaatille hyvä kylvöaika on maaliskuussa. Silloin kylvetyt tomaatit ehtivät hyvin kasvamaan, mutta pysyvät maltillisen kokoisina. Itsekin meinasin kylvää loput tomaatit vasta maaliskuun puolen välin paikkeilla. Ehkäpä kestän kylvöintoni kanssa sinne saakka, sillä ihan pian maaliskuu jo onkin. Maaliskuu on minusta upeaa aikaa. Se on jo selvästi kevättä ja tietää, ettei kesään enää ole pitkä aika. Kaikki kesän puutarha-haaveet ovat jo niin lähellä toteutumista, eikä yhtäkään epäonnistumista ole vielä ehtinyt tapahtumaan. Lumet alkavat sulamaan ja unelmissa on jo piakkoin alkava lumikellojen ja krookusten kukinta. Kuten sanottu, rakastan maaliskuuta!

Maaliskuussa tapahtuu muutakin kuin lumien sulamista ja kevään odotusta. Nimittäin maaliskuun alkupuolella Helsingin Pavunvarren myymälä muuttaa Pitskuun. 4 .3 alkaen Pavunvarsi löytyy osoitteesta: Höyläämötie 12. 00380 Helsinki. Luvassa on hyviä avajaistarjouksia, joten kannattaa käydä kurkkaamassa, miltä uusi myymälä vaikuttaa.

Ihanaa kevään odotusta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme