01.11.2020

Syksyisiä puuhia

Etelä-Suomessa ei ole vielä lumesta tietoakaan, eli on ollut hyvin aikaa laitella puutarhaan kuntoon talvea ajatellen.

Perennapenkeille en tee muuta, kuin kitken rikkaruohot. Kaikki muu kasvusto saa jäädä paikoilleen pakkassuojaksi ja talven törröttäjiksi. Siivoan ne vasta keväällä.

Kasvihuoneet on lähes kokonaan tyhjennetty kasveista. Ainoastaan oregano ja ananassalvia saivat jäädä paikoilleen. Oregano ainakin talvehtii hyvin, mutta ananassalvia on itselleni kysymysmerkki. Keväällä nähdään, lähteekö uudelleen kasvamaan.

Kasvihuoneissa on vielä tukinarut paikoillaan ja muutenkin kaaos on hirveä. Eli kasvihuoneen siivoukset on tehtävä vielä syksyn aikana.

Syksyiset siivoustyöt eivät ole lempparipuuhaani ja siksi ikävän usein ne tuppaavatkin jäämään kevääseen. Mutta toisaalta, keväällä on taas uutta intoa puuhastella.

Haravointi sen sijaan on yksi lempparipuuhani näin syksyllä. Koko puutarhaa en haravoi, enkä muutenkaan tee hommaa hirveän tarkasti. Ei haittaa, vaikka osa lehdistä jääkin maahan. Joka tapauksessa rakastan haravointia, sillä se on hyötyliikuntaa parhaimmillaan ja siinnä näkee työnsä jäljen heti.

Ruukuissa kasvavat hedelmäpuut, muratit ja muut talvetettavat kasvit vein kellariin odottelemaan kevättä. Tänä vuonna kellari jäi todella tyhjäksi verrattuna aiempiin vuosiin, kun se on ollut tupaten täynnä kasveja ja juurakoita.

Vesiastiat tyhjennettiin heti, kun ensimmäiset pakkasyöt saapuivat. Joskus meillä on vesiastiat hajonneet, kun unohtuivat täysinä ja pääsivät jäätymään. Joten nyt niistä muistetaan pitää tarkasti huolta.

Lavakauluskasvimaa on vielä täysin vaiheessa. Viimeiset kesäkurpitsat ja maissit kävin keräämässä, mutta muutoin sille ei ole tehty mitään. Se on päässyt niin pahasti villiintymään, että siellä riittääkin hommaa.

Kasvihuoneiden tyhjennyksen yhteydessä löytyi vielä yllätys, joka oli jäänyt kukkien alle piiloon. Kauden suurin vesimeloni! Siitä riittikin koko perheelle reilusti herkuteltavaa ja myös kanalauma sai osansa.

Paljon on siis vielä tehtävää jäljellä ennen talven saapumista, mutta onneksi sääennusteiden mukaan hirveää kiirettä ei ole. Ja jos jotain jää tekemättä, niin tehdään sitten keväällä!

Mukavaa marraskuun alkua Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme