23.01.2023

Sirkkalehtiä ja uusia kokeiluja

Viimeksi kerroin kylväneeni ensimmäiset paprikat ja epäilin siementen itävyyttä, sillä ne ovat jo melko vanhoja. Ensimmäisien itäminen kestikin todella kauan ja aloin jo uskomaan, ettei siemenistä idä yksikään. Yllätykseksi 10 päivän kuluttua kuitenkin Ramiro Yellow ja nimetön musta paprikat olivat itäneet. Red Cigarella ja Oda antavat ainakin vielä odottaa itseään. Saa nähdä, tuleeko niistä yhtään mitään.

Mutta ei hätää. Olin onneksi jo tilannut uusia siemeniä ja tarkoitus olisi kylvää ne lähipäivinä. Koska Ramirot on osoittautuneet niin hyviksi, niin tilasin Ramiro Orangen ja Ramino Chocolaten siemeniä. Molemmat lajikkeet ovat itselleni uusia tuttavuuksia.

Niiden lisäksi uusia hankintoja on Violet Sparkle, Numex Suave Orange, Jalapeno Felicity ja Brown, Aji Delight, Sweet Apple Kambe, Sweet Pickle, Aji Mango sekä Sugar Rush Stripay ja Sugar Rush Stripay x Aji Fior Marodo F2. Näistä kolme viimeistä ovat tulisia. Sweet Pickle ja Numex Suave Orange saattavat sisältää lievän poltteen, mutta ovat asteikolla 0-1. Itselleni tuli siemenkaupoilla yllätyksenä, että Jalapenoja löytyy myös ilman polttoa. Mielenkiinnolla odotan, millaisia ne ovat maultaan.

Ja kuten huomaamme, niin jälleen voidaan heittää romukoppaan ajatus vain muutamasta lajikkeesta, ihan kuten tapahtuu lähes joka vuosi. Minkäs teet, kun mielenkiintoisia kokeiltavia on niin paljon! Ja puutarhailu on asia, jossa mopo saa lähteä käsistä ihan luvan kanssa.

Jos kaipaat esimerkiksi uusia paprikalajikkeita kokeiltavaksi, niin kannattaa kurkata Pavunvarren siemenvalikoima (klik klik). Sieltä löytyy valtava määrä kaikkea ihanaa.

Viimeksi pohdiskelin myös, mitä uusia kasvatettavia kokeilisin tänä vuonna ja päädyin munakoisoon ja okraan. Siemeniä hankkiessa päädyin kuitenkin hankkimaan muutamia muitakin uutuuksia. Tänä vuonna kokeilen kasvattaa myös kvinoaa, mansikkakoisoa, ananaskirsikkaa ja pikkelssikurkkua. Pikkelsikurkut näyttävät hassuille. Ne ovat kuin pieniä piikkipalloja.

Olin viime syksynä Kroatiassa ja ihmettelin siellä maata pitkin kasvavia köynnöksiä, joiden hedelmät muistuttivat viidakkokurkkuja, mutta niissä oli kuin karvaa pinnassa. Pikkelsikurkut näyttivät juuri niiltä siemenpussin kuvassa, joten tilasin siemeniä. Nyt kun googlettelin pikkelsikurkkuja, niin niiden lehdistö on erilainen, kuin niissä, mitä Kroatiassa ihailin, mutta siemenet ovat jo saapuneet, joten kokeillaan nyt näitä.

Alle oleva kuva on Kroatian kasvista, josta en siis tiedä, mikä se on. Hauskan näköinen joka tapauksessa.

Pepinoa olen yrittänyt kasvattaa taimesta monta kertaa siinnä onnistumatta, mutta hankin silti siemeniä ja yritän kasvattaa siemenistä. En tiedä miksi, kun taimistakaan ei ole tullut onnistumista, mutta joku osa minusta uskoo, että tarpeeksi monta kertaa kun yritän, niin joskus se onnistuminen vielä tulee.

Munakoisoista lajikkeiksi valikoitui Teresa ja Patio Baby. Lisäksi yhtenä uutena erikoisuutena kokeilen kasvattaa mustaa maissia.

Hankin myös Kiwanon siemeniä. Olen kerran aiemminkin niitä kasvattanut, eikä meillä niistä hirveästi kukaan pitänyt. Niiden käsitteleminenkin on hankalaa piikikkyyden takia, mutta ne ovat niin upeita kypsyessään, että pakkohan niitä on taas kasvattaa. Ja kuka tietää, jospa nyt niiden maustakin pitäisin tai keksisin niille käyttöä.

Odotan siis super innolla tulevaa kasvukautta. Paljon mielenkiintoisia kasveja ja lajikkeita, ja uusien asioiden opettelua. Lienee aika alkaa piakkoin perehtymään, milloin mikäkin näistä kasveista olisi syytä kylvää.

Näistä lisää siispä ensi kerralla!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme