14.11.2022

Satojen sipulien voimin kevään odotusta

Tiedätte varmaan sen tunteen, kun menette ostamaan kukkasipuleita ja huomaatte niiden olevan hyvässä alennuksessa? Jos ajatuksena oli ostaa muutama pussi, niin se kymmenkertaistuu kuin huomaamatta ja unohtuu todellisuus siitä, että sipulit pitää istuttaakin johonkin.

En ole useampaan vuoteen istuttanut kukkasipuleita, kun syksyllä into siihen on ollut ihan nollissa, mutta yhtä monena keväänä olen harmitellut, kun tulppaaneiden kukinta on niin minimaalista. Tänä vuonna päätin pelastaa kevään ja hankkia muutamia uusia kukkasipuleita.

Yllättävää kyllä, hyvät alennukset houkuttivat tekemään vähän reilummin hankintoja kuin alunperin olin ajatellut, mutta toisaalta, enemmän on enemmän, joten annoin luvan mopon vähän keulia ja sen jälkeen karata kokonaan.

Alkuperäinen ajatus oli istuttaa sipulit perennapenkkeihin, mutta totesin, että pihatiemme kaipaa kevääksi piristystä. Toisella puolella on hortensioita, joiden juurella on reilusti krookuksia, mutta niistä ei tule sitä WAU-efektiä pihaan ajettaessa, mitä haluan. Joten kaivoimme tien toiselle puolelle uuden kukkapenkin kevätkukkijoille.

Sipulit istutetaan suippopuoli ylöspäin. Joskus sipuleista on hankala hahmottaa, että kumpi puoli oli suippopuoli, mutta kun sipulia vähän kääntelee, niin useimmiten juuripuolen näkee selvästi.

Kuitenkin toisinaan on hankala erottaa, miten päin sipuli pitäisi istuttaa, mutta ei hätää. Kasvi osaa lähteä siitä huolimatta kasvuun ja sipuli kääntyy oikein päin, mutta kukinta saattaa vähän viivästyä.

Sopiva istutusväli- ja kylvösyvyys löytyy pakkauksesta, mutta karkeana muistisääntöä on, että sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus.

Tulppaaneilla sopiva istutusväli on 5-10 senttiä, mutta joskus olen istuttanut sipulit ihan kylki kylkeen, jonka seurauksena kukinta on ollut todella näyttävää. Toki kauhean isoja alueita ei kannata ihan niin tiheään istuttaa, mutta esimerkiksi perennapenkissä voi olla ahdasta, jolloin tilaa säästyy ja pienestäkin sipulimäärästä tulee näyttävä kukinta.

Laitoin istutuskuoppaan Natria luujauhoa, joka saa kukat loistamaan. Ravinteet vapautuvat siitä hitaasti ja auttavat kukkia kukkimaan ja kestämään erilaisia tauteja paremmin.

Kouvolassa on ollut niin lämmin syksy, että olen sen takia venyttänyt sipulien istutusta näin pitkälle. Tosin olen myös useana vuonna ostanut kukkasipuleita todella myöhään, kun ne ovat olleet niin halpoja ja istutellut niitä kohmeiseen maahan ja hyvin on onnistunut niinkin.

Nyt kevään odotus on ainakin 800 kertaa suurempi, kun odotan kevään kukintaa. Ja johan on ihme, jos pihaan ajaessa ei tule WOW-efektiä!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme