16.09.2025

Satoa pöytään

Parasta syksyssä on ehdottomasti oman puutarhan antimien syöminen ja säilöminen. Vaikka satoa on saanut pitkin kesää, niin ainakin meillä satokauden huippu on ehdottomasti juuri syksy.

Sen lisäksi, että hedelmiä ja vihanneksia saa syödä tuoreeltaan ja käyttää ruokaan, niistä tehdään hilloja, mehuja ja pakasteita.

Tästä postauksesta löydät muutamia vinkkejä, miten voit hyödyntää satoa.

Kesäkurpitsat ovat ihanan monikäyttöisiä ja niitä voi käyttää lähes missä vain.

Tänä kesänä olen innostunut korvaamaan tortillaletun kesäkurpitsasta ja juustosta tehdyllä kuorella. Kesäkurpitsa vain viipaloidaan ohueksi ja laitetaan uunipellille levyn muotoon ja päälle ripotellaan juustoraastetta. Paistetaan 225 asteessa sen aikaa, että juusto on sulanut ja muuttunut pikkuisen rapeaksi. Täytetään esimerkiksi salaatilla, avokadolla, tuorejuustolla, paprikalla ja tomaatilla.

Täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, mistä itse pitää. Levyn voi joko rullata tai taittaa puolesta välistä siten, että toinen puoli levystä jää vähän kuin kanneksi ja täytteet jäävät väliin.

Kesäkurpitsalankut ovat myös super herkullisia ja niistä löydät aiemmin julkaistun postauksen alta.

Munakoisoja olen tänä vuonna käyttänyt korvaamaan lasagnelevyt. Muutoin olen tehnyt lasagnen aivan samoin, kuin muulloinkin, mutta lasagnelevyjen tilalla on ollut ohueksi viipaloitua ja itketettyä munakoisoa. Itkettäminen tarkoittaa sitä, että munakoisoviipaleiden päälle ripotellaan suolaa ja annetaan hetki aikaa nesteiden tulla pois.

Toinen erinomainen vaihtoehto munakoisojen käyttöön on tehdä niistä täytettyjä munakoisoja.

Meidän perheessä omenoiden osalta suurin herkku on uuniomenat. Omenat lohkotaan ja päälle ripotellaan sulasta voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehty seon, ja paistetaan uunissa kunnes omenat ovat pehmenneet ja päällä oleva seon muuttunut ihanan rapeaksi. Paistos toimii ihan sellaisenaankin, mutta erityisesti, kun päälle laittaa siivun vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta, niin sen parempaa omenaherkkua ei ainakaan meidän lapsi tiedä.

Jos omenoita on yliäyräiden, eikä niistä halua tehdä hilloa tai mehua, niin omenat kannattaa lohkoa pakkaseen. Talvella on ihana ottaa pakkasesta valmiit lohkot ja tehdä niistä omenapiirakkaa tai paistoksia.

Omenoiden lisäksi pakkaseen voi hyvin laittaa paprikat, tomaatit, kesäkurpitsat jne. Talvi on pitkä ja mikäänhän ei lämmitä niin ihanasti, kuin saada talvellakin herkutella itsekasvatetuilla vihanneksilla ja marjoilla.

Ihanaa sadonkorjuun loppua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme