18.09.2023

Raa´at tomaatit kypsäksi sisällä

Näyttääkö siltä, että kylmyys saapuu ja tomaatit ovat täynnä raakileita? Ei hätää! Sato ei mene hukkaan, sillä tomaatit voi jälkikypsyttää.

Mikäli tomaatit eivät ole ehtineet kypsyttää kaikkea satoaan, niin raa´at tomaatit kannattaa tuoda sisälle jatkamaan kypsymistä.

Jälkikypsytyksessä tomaateista ei tule enää samalla tavalla makeita, mutta eipä niistä saman makuisia tule myöskään ulkona kylmässä. Ainakin itse jo huomasin jokin aika sitten, että tomaattien maku on muuttunut myös kasvihuoneissa.

Raa´at tomaatit kannattaa kerätä talteen ennen kuin kuin hallat saapuvat, ja tuoda ne sisälle. Nopeinta tomaatit on kerätä tertuissaan.

Osa ohjeista kertoo, että tomaatit olisi hyvää pitää pimeässä, vähän huoneenlämpöä viileämmässä paikassa laakeassa astiassa, mutta itse pidän ne keittiön pöydällä. Helppoa ja vaivatonta. Astiaksi käy vallan mainiosti, mikä tahansa kulho tai vaikka banaanilaatikko.

Lämpimässä tomaatit alkavat kypsymään melko nopeasti ja kypsyneet tomaatit kannattaa ottaa erilleen mahdollisimman pian. Kypsymässä olevat tomaatit kannattaa muutoinkin käydä läpi ainakin muutaman päivän välein ja poistaa seasta huonoksi menneet tomaatit. Huonoksi mennyt tomaatti nimittäin pilaa myös vieruskaverinsa nopeasti.

Jos kaikkia kypsiä tomaatteja ei ehdi käyttää saman tien, ne kannattaa siirtää jääkaapin vihanneslokerikkoon. Viileässä ne säilyvät vielä hyvin.

Näin satokausi pitenee vielä huomattavasti, eikä vaivalla kasvatetut tomaatit mene hukkaan.

Ensi kerralla blogissa kurkkaillaan, mitä satoa pihasta ja kasvihuoneista löytyy vielä lokakuun alkupuolella.

Ihanaa syyskuun loppua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme