30.10.2023

Puutarhakausi 2023 onnistumiset

Jokaiseen puutarhakauteen mahtuu onnistumisia ja epäonnistumisia. Ainakin itse koen sen myös harrastuksen suolana. Osaan onnistumisista ja epäonnistumisista vaikuttaa omat teot, mutta luonnollisesti myös sääolosuhteet.

Vuosittain käyn kauden jälkeen läpi, mikä onnistui ja mikä epäonnistui, sekä pohdiskelen, voisinko itse tehdä jotain toisin, jotta seuraavana vuonna epäonnistumisilta vältyttäisiin.

Tässä postauksessa käyn läpi kauden onnistumisia ja ensi postauksessa kerron epäonnistumiset.

Esikasvatus onnistui tänä vuonna pääsääntöisesti todella hyvin ihan viimeisiä metrejä lukuun ottamatta. Erityisesti paprikoiden ja tomaattien esikasvatus onnistui erinomaisesti ja kasvihuoneisiin pääsi istuttamaan mukavan suuret taimet.

Alla olevat kuvat on otettu toukokuun puolessa välissä.

Aiempina vuosina olen yrittänyt säästää tilaa ja pitänyt taimet minikokoisissa ruukuissa. Tänä vuonna päätin panostaa ennemmin vähän suurempiin ruukkuihin ja jättää taimimäärän vähemmälle. Se kannatti! Ensi vuonna panostan vielä suurempiin ruukkuihin, vaikka se tietää vähemmän taimia.

Toinen muutos oli lannoitesarjan vaihdos. Olin aiemmin käyttänyt BioBizzin lannoitteita ja tänä vuonna testasin AHF-lannoitteita. Molemmista oli käytössä Starters Kit-paketit. Olin ollut tosi tyytyväinen BioBizzin lannoiteisiinkin, joten en osaa sanoa, että olisiko uudet olleet parempia vai ratkaisiko ruukkujen koko tilanteen.

Joka tapauksessa olen havainnut, että näillä sarjoilla saa ihan todella hyvin kasvun ja sadon aikaan.

Tutustu AHF-starters kittiin klikkaamalla tästä.

Tutustu BioBizz starters packiin klikkaamalla tästä.

Tämän vuoden uusi kokeilu, eli munakoison kasvatus, onnistui yli odotusten. Itseasiasiassa häpeäkseni myönnän, että lopulta heitettiin 15 munakoisoa tunkiolle, kun ei ehditty kaikkia syömään.

Tämän kasvatuksessa en tiedä, mikä olisi ollut se ratkaiseva tekijä onnistumiseen, koska kokemusta ei aiemmilta vuosilta ollut, mutta ainakin reilu lannoitus tuntui olevan munakoisojen mieleen.

Oreganot onnistuivat tänä vuonna todella hyvin. Ne kasvoivat upeiksi puskiksi, joista riitti syötävää koko kaudeksi. Ostin oreganon kaupan vihannestiskiltä valmiina ruukkuna. Jaoin juurakon kuuteen osaan ja katkoin saman tien varsia, jotta taimet lähtivät tuuheutumaan.

Taustalla myös jäävuorisalaatti, jonka myös kasvatin kaupan salaattiruukkujen jämistä. Alkukesästä ostin muutamia salaattiruukkuja ja kun salaatit oli syöty, istutin jämät ruukkuineen päivineen kasvihuoneeseen. Neljästä ruukusta soimme salaattia koko kesän.

Kukkien osalta erityisen onnistunut oli uusi edellisenä syksynä tehty kukkasipulipenkki. Penkkiin oli istutettu satoja kukkasipuleita ja kyllähän se pitkään palkitsi alkukesällä. Eli tämän osalta ainoa ohjenuorani olisi, että aina kannattaa istuttaa uusia kukkasipuleita ja laittaa mukaan reilusti narsissien ja laukkojen sipuleita, joiden tuoksu karkoittaa myyriä.

Ensi kerralla aiheena on puutarhakauden epäonnistumiset. Viime kerralla kerroinkin, että tein heti alkukesästä mokan, joka kostautui ikävän paljon erityisesti loppukaudesta. Siitä lisää kahden viikon kuluttua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme