09.02.2019

Taimien kuulumisia

Meidän seudulla lunta alkaa olemaan lähes metrin, mutta silti mielessä on jo kevät ja tuleva kasvukausi. Ensimmäiset taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun ja aivan näinä päivinä alan tomaattien kylvöpuuhiin. Minun puolestani lumen tulo voisi jo loppua. Alan pikku hiljaa epäilemään, että tätä menoa pääsemme vielä juhannuksenakin kieriskelemään lumikasassa.

Toisaalta, heti kun aurinko paistaa, tuntuu siltä kuin kevät olisi täällä ihan piakkoin. Auringon voima mielialalle on aivan uskomattoman suuri. Toissapäivänä auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta tuli ihanan keväinen olo, eikä sitä vähentänyt milläänlailla jättimäisen nietokset.

 

 

Taimikasvatukset ovat jo hyvällä alulla. Kerroinkin aiemmin, että 1.1 kylvetyt paprikat olivat itäneet heikosti, jonka vuoksi aloitin kokeilun, jossa tein tuplakylvöt viidelle eri paprikalajikkeelle. Pyrin kylvämään siemenet samaan syvyyteen ja laitoin jokaiseen pottiin 4 siementä. Ainoa ero kylvöksien välillä oli itämispaikka. Toisen satsin laitoin lämminvesivaraajan päälle, missä yleensäkin olen siemeniä idättänyt, ja toisen satsin lämmitettävään juurrutusjärjestelmään.  Epäilin huonon itämisen syyksi itämispaikan lämpötilaa ja ainakin osittain näin varmasti olikin.

Lämminvesivaraajan päällä olevat siemenet ovat itäneet selkeästi hitaammin kuin juurrutusjärjestelmässä olevat. Juurrutusjärjestelmän testilajikkeet on kaikki itäneet, mutta vesivaraajan päällä olevista yksi jätti itämättä kokonaan. Siementen itämisajassa oli lyhimmillään eroa muutaman päivän ja pisimmillään 1,5 viikkoa, eli ero on ihan huomattava. Lisäksi juurrutusjärjestelmässä olevista poteista useampi siemen iti, eli itämisprosentti oli paljon parempi.

Lämpötilan lisäksi toinen syy ensimmäisien ja uusien kylvöjen itämiseroihin saattoi piillä kasvualustassa. Ensimmäiset siemenet laitoin itämään kookospelletteihin ja uusissa kylvöksissä käytin BioBizz Light-Mix taimimultaa.

 

 

Huimia eroja on tällä hetkellä paprikan taimissa. Osa on vasta itänyt ja osassa on jo useammat varsinaiset lehdet. Heti itämisen jälkeen taimet ovat päässeet nauttimaan Grow Light pöytäpuutarhan mahtavista olosuhteista; valoa riittää ja kosteus tulee alhaalta päin tasaisesti. Keittiöpuutarha oli aiemmin yrttien valtakuntaa, mutta nyt yrtit saivat siirtyä taimien tieltä. Ensi kuussa siirrän taimet ikkunoiden eteen, sillä sitten luonnonvalo alkaa jo riittämään niille. Siihen saakka saavat olla tuossa, ellei tila lopu kesken. Jos tila loppuu, niin sitten osa menee toisen kasvilampun alle.

 

 

Minulla on nyt kokeilussa BioBizz StarterSet, joka sisältää perusravinteita, juuriboosteria, hivenaineita sisältävää energiaboosteria ja kukinnan kiihdyttäjää.  Setin mukana on kätevä ravinneohjelma, jota on helppo seurata ja noudattaa, vaikkei olisi hirveästi erilaisiin ravinteisiin perehtynytkään. Nyt olen lisännyt taimien kasteluveteen BioBizz Root Juicea ja BioHeaveniä. Root Juice tukee juurien nopeaa kasvua sekä maan mikrobiologista elämää. BioHeaven parantaa kasvin elinvoimaa kaikilla osa-alueilla ja parantaa sadon määrää sekä laatua.

Itse kuulun niihin kotipuutarhureihin, jotka lannoittavat kasvejaan ilman, että miettivät kovinkaan tarkkaan, mitä ravinteet sisältävät tai milloin niitä on oikea aika antaa. Luonnollisesti tomaattien ja paprikoiden kasvatuksessa taimi- ja satovaiheessa on ollut eri lannoitteet, mutta minulle lannoittamisen pitää olla helppoa ja yksinkertaista. Vähän pohdin, että liekkö BioBizz on itselleni liian hifistelyä ja yllätyin, miten helppoa sen avulla kasvattaminen on, kiitos hyvien ja selkeiden ohjeiden. Ei yhtään sen hankalampaa, kuin mistä tahansa purkista lannoitenesteen kaataminen kasteluveteen. Kerron vielä myöhemmin lisää omia kokemuksiani BioBizz ravinteista. Tomaatin taimien kohdalla meinasin tehdä vertailua, jossa käytän eri lannoitteita ja katson, miten kasvu edistyy.

 

 

Taimien kasvun seuraaminen ilahduttaa joka päivä. Olimme muutaman päivän reissussa ja kotiin palatessa näytti sille, kuin taimet olisivat kasvaneet ihan hurjasti. Ensin aina tuntuu, ettei kasvu edisty mihinkään, mutta yht´äkkiä se pääseekin kunnolla vauhtiin ja sitten muutokset kyllä näkee ja huomaa. Suosittelen ottamaan viikottain taimista valokuvia. Niistä huomaa aina hyvin, kuinka hurjaa kasvu onkaan, kun se pääsee kunnolla vauhtiin.

Ensi kerralla ollaankin jo tomaattikylvöjen parissa. Lopputalven ja alkukevään odotetuimpia hetkiä ovat ne, kun pääsee piilottamaan tomaatin siemenet multaan ja odottamaan niiden itämistä! Tomaatti-höperön suuresti odottama aika alkaa olemaan käsillä, jes!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme