Puutarhanhoito harrastuksena ja sen alalajeista erityisesti hyötykasvien sisäviljely on lähtenyt viime vuosina räjähdysmäiseen kasvuun, jonka myötä esimerkiksi kasvivalaisinten energiatehokkuus on parantunut ja markkinoille on jatkuvaa tunkua uusien innovaatioiden muodossa.
Yksi viime vuosina eniten suosiotaan nostaneista metodeista on viljely
kookoskuidussa, joka on yllättänyt kotipuutarhurit niin helppoudellaan kuin satoisuudellaankin.
Syitä kookoskuidun suosioon kasvualustana on lukuisia, mutta muutama niistä ansaitsee erityismaininnan.
Se on loistava kumppani juuristolle: kookoskuitu pidättää hyvin vettä ja ravinteita, jonka lisäksi sen ilmava rakenne mahdollistaa juuristolle myös erinomaisen hapenoton. Edellä mainituista syistä johtuen kookoskuidussa kasvavaa kasvia on juurtumisen jälkeen likipitäen mahdoton ylikastella.
Nopea kasvu: Kookosviljelyssä kotipuutarhuri pääsee käsiksi lukuisiin vesiviljelyn etuihin, joista näkyvin on nopea kasvu. Koska kookoskuitua kastellaan ravinneliuoksella, kasvin juuristo pääsee helposti käsiksi tarvitsemiinsa ravinteisiin ja ravinteiden etsimisestä säästynyt energia suuntautuu suoraan näkyvään kasvuun.
Tuntuu samalta kuin multaviljely: Pääpiirteissään kookoskuidussa kasvattaminen tarjoaa saman kokemuksen kuin multaviljelykin.
Miten kookoskuitua kastellaan?
Kookokselle käy samat astiat kuin mullalle ja yksinkertaisimmillaan kastelu onnistuu perinteisellä kastelukannulla.
Useimmat kookoskuitua koskevat kysymykset myymälöissämme liittyvät kasteluun ja miten se tulisi oikeaoppisesti suorittaa. Kuten jokainen puutarhanhoitoa harrastava tietää, jokaisella puutarhurilla on omat metodinsa, jonka lisäksi kasvuolosuhteet vaihtelevat, joten täysin aukotonta ohjenuoraa on mahdotonta antaa. Nyrkkisääntöjä kuitenkin on ja alta löydät niistä henkilökuntamme hyväksi havaitsemat tavat perinteiseen päältä kasteluun.
Älä päästä kookoskuitua koskaan täysin kuivaksi. Kookoskuitu itsessään ei sisällä kasveille elintärkeitä ravinteita, joten kookoskuidun ei tulisi antaa koskaan kuivua täysin, poislukien esimerkiksi kaktukset, jotka viihtyvät mainiosti kuivanpuoleisessa kookoksessa.
Kastelutiheyteen ja veden määrään vaikuttavat niin kasvin koko kuin ympäristökin, mutta hyvä aika uudelleenkastelulle on, kun edellisellä kastelukerralla annetusta ravinneliuoksesta noin puolet on hävinnyt kasvatusastiasta kasvin ravinteidenoton ja haihtumisen seurauksena.
Helpoin tapa vedenkulutuksen seuraamiseen on tarkkailla kasvatusastian painoa.
Kastele runsaasti ravinteita käyttävät kasvit aina läpi. Mikäli kasvisi on reilusti juovaa sorttia (esim. tomaatti), kookoskuitua tulisi juurtumisen jälkeen kastella aina niin paljon, että ravinneliuoksesta noin 10-20% tulee kasvatusastiasta läpi alusastialle. Tämä varmistaa, että kasveillasi on aina tuoreet ravinteet saatavilla, jonka lisäksi läpikastelu estää kasveille haitallisten suolojen kerääntymisen kasvualustaasi. Perinteisten huonekasvien kohdalla kookoskuitua voi puolestaan kastella kuten multaakin.
Tyhjennä alusastia aina ylimääräisestä vedestä. Päältäkastelun yhteydessä astiasta läpi tullutta vettä ei tulisi koskaan jättää seisomaan aluslautaselle, sillä kasvisi juuristo imee haitallisia suoloja sisältävän veden takaisin alta aikayksikön.
Seuraa veden pH-arvoa: Kookoskuidussa viljellessä ravinneliuoksen pH-arvon tulisi olla 5.5-6.2 välillä.
Pavunvarren henkilökunta suosittelee kookoskuidulle kasvatusastioiksi esimerkiksi Air Potteja (klik) tai kangasruukkuja (klik) ja ravinteiksi esimerkiksi Cannan Coco-sarjaa (klik), joka on jo vuosikaudet kerännyt harrastajien kiitokset niin yksinkertaisuudellaan kuin laadullaankin.
Kaikki tarvittavat tuotteet onnistuneeseen viljelyyn löydät verkkokaupastamme osoitteessa
www.pavunvarsi.fi