09.08.2021

Kukkiva elokuu

Alku- ja keskikesällä puutarhan kukkia koetteli kuivuus ja kuumuus. Sen takia en odottanut loppukesän kukinnalta paljoakaan. Yllätyin siitä, että kukinta ei ihan hirveästi kärsinyt niistä, mutta nyt ongelmana on olleet rajut sateet.

Syysleimujen kukinta olisi nyt parhaimmillaan, mutta ikävä kyllä sade on piiskannut kukat rumiksi ja monet varret ovat taipuneet maahan painavien kukintojen vuoksi.

Tämän hetken komeimmat kukat ovat selkeästi syyshortensioissa. Niitä meillä kasvaakin useammanlaisia. Olen hankkinut niitä paljon, sillä en yleisesti ottaen ole syksyn ystävä, mutta upeat hortensiat tekevät syksystä selkeästi kestettävämmän.

Leikkasin keväällä hortensioita melko rajulla kädellä sen toivossa, että kukat olivat suurempia, mutta kuivuus on vaikuttanut kukintojen kokoon. Sinällään asia ei haittaa, sillä hortensiat kukat ovat super kauniita koosta riippumatta.

Tämä nimetön hortensia on täynnä valtavia kukkaterttuja, mutta lehdet lurpattavat todella rumasti, vaikka kuivuus ei enää ole ollut ongelmana lähes pariin viikkoon.

Saa nähdä ehtiikö lehdistö yhtään toipumaan syksyn mittaan vai jääkö tämä oudon näköiseksi kukkivaksi raaskuksi.

Tänä vuonna liljakukkoja oli aivan valtavat määrät. Keräsimme niitä alkukesästä kymmenittäin lähes joka päivä, mutta siitä huolimatta liljat ovat huonossa kunnossa. Samaa upeaa kukkaloistoa ei ole ollut kuin yleensä, mutta onneksi liljat ovat niin upeita, että yksikin kukka on näyttävä.

Hortensioiden ohella myös kärhöt ovat olleet todella upeita tänäkin kesänä. Koin joitakin vuosia sitten lievän kärhöhöyrähdyksen ja sen seurauksena puutarhassa kasvaa siellä sun täällä erilaisia kärhöjä.

Tämä maanpeiteruusu ei ole välittänyt kuivuudesta tippaakaan, vaan on täynnä nuppuja, joista osa on nyt alkanut aukeamaan. Ihastuttavan suloinen ruusu.

Kesäkukista enää pelargoniat jaksavat kukkia. Ennen pakkasia vien ne kellariin ja toivon niiden selviävän talven yli. Vaikka keväisin pelargonioita saa ostettua todella edullisesti, niin talvehtineet kasvit kasvavat yleensä paljon suuremmiksi ja näyttävämmiksi.

Vielä siis riittää kukkia, eikä syysasterit ole edes aloittaneet loistoaan. Kukkivan ihanaa elokuuta Sinulle!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme