21.03.2022

Kevättä ilmassa

Maaliskuu alkaa lähenemään loppusuoraa ja ulkona on valtavista lumikasoista huolimatta ihanan keväistä. Aurinko on paistanut lähes pilvettömältä taivaalta ja ulos mennessä takki tuntuu olevan liikaa.

Linnut laulavat ja räystäistä tippuu vesi. Tämä on niin ihanaa aikaa!

Tänä vuonna lumien sulaminen tuntuu vievän ikuisuuden ja alkaa epäilemään, että vieläkö juhannussaunasta päästään hankeen kierimään.

Kasvihuoneisiin ei ole pitkään aikaan mitään asiaa, sillä niitä ympäröi vielä korkeat hanget. Melkein tekisi mieli tehdä kasvihuoneille polku ja lapioida lumet pois ovien edestä. Maltan kuitenkin ainakin toistaiseksi mieleni, sillä tiedän, ettei sinne kuitenkaan pääse vielä pitkiin aikoihin mitään istuttamaan ja lumet kyllä sulavat ennen kuin yölämpötilat ovat varmasti plussan puolella.

Viikonloppuna kävin kurkkimassa kellarissa talvetettavia kasveja. Aiemmin toin näihin aikoihin hedelmäpuut valoon, mutta viime vuonna ne jäivät kellariin siihen saakka, kunnes sain ne siirrettyä kasvihuoneeseen. Aiempina vuosina persikkapuu kukki hyvin ja teki raakileitakin, mutta ne tipahtivat aina pois. Viime vuonna sen sijaan saimme satoa, joten tänäkin vuonna maltan mieleni ja nostan ruukut vasta myöhemmin esiin.

Tänä vuonna erityisellä jännityksellä seuraan, miten Pepino talvehti. Se kasvoi viime kesän kasvihuoneessa kasvupedissä ja nostin sen ison multapaakun kera kellariin talvehtimaan. Toivotaan, että se on säilynyt hengissä. Olen kahtena kesänä yrittänyt kasvattaa Pepinoa, mutta molemmilla kerroilla jäänyt ilman toivoakaan sadosta. Kasvit ovat kukkineet hyvin, mutta kukinta on alkanut todella myöhään, enkä ole nähnyt niissä edes raakileita. Jospa kolmas kerta toden sanoisi, sillä nyt taimi olisi vuoden vanhempi.

Kylvin tomaatit tänä vuonna melko myöhään. Tarkoitus oli tehdä kylvöt vähän aiemmin, mutta omaa ajantajuani häiritsee lumen määrä. Suorastaan hämmennyin, kun tajusin, miten pitkällä maaliskuu onkaan. Oletin myös, että minulta löytyy tomaatin siemeniä useista lajikkeista ja kylvöhetkellä huomasin, että näin ei olekkaan. Jos en ehdi pyörähtämään siemenostoksilla, mutta sitten ostan muutaman lisätaimen puutarhalta toukokuussa. Kylvämäni lajikkeet olivat Tigerella, Tigerella Cherry, Red Pear ja Costoluto Fiorentino.

Kylvökset ovat itämässä lämmitettävässä juurrutusjärjestelmässä, sillä olen sen havainnut nopeuttavan itämistä huomattavasti.

Paprikat kasvavat hurjaa vauhtia ja tänä vuonna tein sen, mitä olen monta vuotta meinannut, mutta johon en ole pystynyt. Latvoin taimet! Ja myönnän, että se tuntui kamalalta. Toivottavasti latvominen kuitenkin on hyödyksi ja taimista tulee tuuheampia ja satoisampia.

Yhden paprikan juurella on alkanut kasvamaan salamatkustaja-tomaatti. Yllätyin, mistä siemen on ruukkuun päätynyt, mutta niin vain pieni taimi juurella kasvaa. Koulin sen omaan ruukkuunsa ja mielenkiinnolla odotan, millaisia tomaatteja siitä tulee.

Kevät tosiaan etenee vauhdilla ja on niin ihanaa, kun pääsee kunnolla iskemään sormet multaan. Valo riittää taimille vallan mainiosta ja lämpö tekee ihmeitä omalle jaksamiselle.

Ihanaa kevättä!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme