04.04.2022

Taimien kasvua ja pohdintoja keväästä

En varmaan ole ainoa, josta tuntuu, ettei kevät tänä vuonna etene ollenkaan. Lumimäärät ovat aina vain valtavia, enkä muista, että aiemmin olisi ollut näin paljon lunta huhtikuussa. Olen kaiholla katsellut kasvihuoneille päin ja miettinyt, että näihin aikoihin siellä on yleensä tullut käytyä nauttimassa lämmöstä. Nyt ei ole toivoakaan, että ovia saisi auki pitkään aikaan.

Ulkona ollessa aurinko lämmittää ihanasti, mutta pienikin tuuli tuntuu hyiseltä. Luotetaan kuitenkin siihen, että tänäkin vuonna kevät saapuu ja toivon mukaan pian alkaisi lämmetä oikein kunnolla.

Paprikan taimet ovat kasvaneet hyvin. Vielä pohdinnassa on, että istutanko ne vielä kertaalleen isompiin ruukkuihin. Isompi ruukku olisi varmasti taimille mieleen, mutta epäilen, että ikkunan edestä tila loppuu kesken.

Viime viikon lopulla aukesi ensimmäiset paprikan kukat ja joka ikinen vuosi niiden kauneus on sykähdyttävää. Ikävä kyllä kesällä niiden kukinnalle ei enää suo niin paljon ajatuksia, mutta näin keväällä on vaikea kuvitella mitään kauniimpaa, kuin paprikan suloiset kukat. Tosin myönnän sanovani näin lähes kaikkien kasvien kukista, mutta se ei vähennä paprikan kukan kauneutta…

Tomaatin taimet ovat venähtäneet hurjiksi honteloiksi, mutta se ei haittaa. Koulin ne tällä viikolla omiin ruukkuihinsa, niin nekin pääsevät sitten kunnolla kasvun vauhtiin.

Pian kylvän myös melonit. Otin viime vuonna jätti-isoksi kasvaneesta melonista siemenet talteen ja jännityksellä jään odottelemaan, mitä niistä tulee. Niiden lisäksi olen ottanut pari vuotta aiemmin Lime-melonista siemeniä ja aion tänä vuonna kokeilla, onnistuisiko niistä saamaan satoa. Muistaakseni siemenvarastoista löytyy useammanlaisia melonien siemeniä ja testailen, vieläkö ne itävät.

Pääosin tänä vuonna kuitenkin minua houkuttaa erilaiset pienet, eksoottiset hedelmäpuut ja niitä aion hankkia useammanlaisia. Persimon ja granaattiomena ovat itselläni aivan uusia kokeiluja. Hankin myös uuden aprikoosipuun, sillä edellinen kuoli hiirihyökkäyksen seurauksena viime talvena. Aitoviikuna ainakin viime kesänä vielä sitkutteli, mutta saa nähdä, kestikö se enää tätä talvea.

Hedelmäpuu-intoiluni juontaa juurensa viime kesän persikka-onnistumisesta. Oma kasvattamat persikat olivat niin herkullisia, että on suuri into päästä kokeilemaan muitakin lajeja.

Kaksi viikkoa sitten latvotut paprikan taimet näyttävät tykänneen latvomisesta. Viikonloppuna latvoin vielä muutaman, jotka oli jäänyt latvomatta, kun epäilin, miten taimien sen jälkeen käy. Mutta oikein hyvältä näyttää!

Toivon mukaan ensi kerralla päästään jo ihailemaan vähän vähälumisempaa puutarhaa ja itäneitä melonin taimia!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme